Foto: Shutterstock
Kartupeļus par otro maizīti dēvē ne vien Latvijā, bet arī daudzās citās pasaules valstīs. Un ne bez iemesla, jo pēc skata necilais tupenis ir lēts, garšīgs un visiem pieejams produkts, no kā iespējams pagatavot neskaitāmi daudz un dažādu sātīgu ēdienu. Viens no vienkāršākajiem, bet garšīgākajiem kartupeļu ēdieniem ir maiga, krēmīga un čagana kartupeļu biezputra. To var izmantot ne vien kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem, bet arī ierādīt goda vietu uz galda, papildinot ar dažādiem labumiem. Šoreiz atklāsim tev tiešām garšīgas kartupeļu biezputras gatavošanas un pasniegšanas noslēpumus.

Lai pagatavotu garšīgu ēdienu, ir nepieciešami kvalitatīvi produkti – tas nu ir neapstrīdams fakts. Kartupeļu biezputrai ieteicams izvēlēties tieši miltaino šķirņu kartupeļus.

Lai noteiktu, vai kartupelis ir miltains, nepieciešams pārgriezt svaigu kartupeli uz pusēm. Tad abas kartupeļa pusītes jāberzē vienu pret otru un jāvēro, kas notiek – ja tās salīp kopā un, berzējot gar malām, veidojas putas, kartupelis ir miltains. Bet, ja kartupeļa pusītes paberzējot un paspiežot, no tām izdalās vien ūdens – kartupeļis ir pārlieku ūdeņains, lai no tā gatavotu biezputru.

Ja vēlies uzzināt, kuras no Latvijā pieejamo kartupeļu šķirnēm ir miltainas un piemērotas biezputras gatavošanai, izlasi šo padomrakstu, bet šajā rakstā uzzināsi, kā kartupeļu biezputru gatavo un izmanto dažādās pasaules valstīs.

Knifi, kas jāņem vērā, lai tupeņu biezputra vienmēr izdotos izcila

Foto: Shutterstock


Pat ja biezputras gatavošanai izvēlēti ideālie kartupeļi, to vari sabojāt, pārlieku tos pārmīcot. Tas noved pie tā, ka kartupeļu biezputra sakrītas, ir ar kunkuļiem un nav vis tik krēmīga, kā gribētos. Šim darbiņam noderēs gan vecā labā kartupeļu stampiņa, gan īpaša kartupeļu spiede, kas izskatās pēc lielākas ķiplokspiedes versijas. Galvenais – nepārmaisīt un nekādā gadījumā neizmantot kartupeļu biezputras gatavošanai blenderi (ne rokas, ne stacionāro), jo šādi kartupeļus noteikti pārkulsi, atbrīvojot tajos esošo cieti, kas padarīs biezputru par glumu, lipīgu masu. Te atradīsi citus vienkāršos knifus, kas jāņem vērā, gatavojot kartupeļu biezputru.

Kā kartupeļu biezputru saglabāt siltu ilgāk


Atdziestot kartupeļu biezputra sastingst un zaudē savu gaisīgumu un krēmīgumu. Ja vēlies to saglabāt siltu, izvāri biezputru un liec virs otra katla ar vārošu ūdeni. Šādi biezputru var uzturēt siltu vismaz pāris stundas. Biezputru noteikti nosedz ar dvieli vai vāku. Ik pēc 15 minūtēm biezputra ir jāapmaisa. Te atradīsi vēl citus noderīgus padomus, kā saglabāt kartupeļu biezputru siltu, gaidot ciemiņus.

Kā kartupeļu biezputru izvārīt divtik ātri un ar kādām piedevām pasniegt

Foto: Shutterstock


Noslēpums tam, kā izvārīt kartupeļus (un arī citus dārzeņus) divreiz ātrāk, ir pavisam vienkāršs. Vienmēr jāsāk ar to, ka ūdens tiek verdošs aši uzvārīts tējkannā. Kartupeļu vārīšanai izvēlies pareiza izmēra katliņu – tādu, kurā kartupeļi ir salikti vienā līmenī, nevis cits citam virsū. Bet trešais noteikums – lielus kartupeļus sagriez ceturtdaļās. Te atradīsi arī ļoti garšīgas un latvieša vēderam īpaši tīkamas idejas kartupeļu biezputras piedevām, bet zemāk – bezgala apetītlīgas kartupeļu biezputru receptes no "Tasty" krājumiem.

Lai labi garšo!

Krēmīga kartupeļu biezputra ar spinātiem un grauzdētiem riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ikdienišķā kartupeļu biezputra kļūs par restorāna cienīgu ēdienu, ja pievienosi tai olu dzeltenumus, kādu sauju spinātu un grauzdētos, kraukšķīgos riekstu gabaliņus.

Lasīt vairāk

Kolkanons jeb sātīga kartupeļu biezputra 'īru modē'

Foto: Shutterstock

Vai maz ir kāds, kuram negaršo kartupeļu biezputra? Bet, ja vēl tā tiek dāsni aizdarīta ar maigu saldo krējumu, sviestu, zeltainām bekona šķēlītēm un kraukšķīgiem kāpostu gabaliņiem kā to iecienījuši darīt īri, tad rezultāts ir tik zīdaini krēmīgs un grēcīgi gards, ka no tā gluži vienkārši nav iespējams atteikties. Dietologiem neatliks nekas cits, kā bezpalīdzībā nolaist rokas un saldsērīgi nopūsties, jo šis ir rudenīgi drūmām dienām nevainojami piemērots paēdiens.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezputra ar zaļumiem un sieru

Lai izdotos izcila kartupeļu biezputra, klasiskajā variantā svarīgi kārtīgi izmīcīt, pievienot sviestu, pienu un muskatriekstu. Piedāvājam papildināt tik ierasto garšu ar rīvētu cieto sieru – biezputra, varbūt nebūs tik gaisīga, kā ierasts, taču siers piešķirs ļoti izteiksmīgu noti, ko gribēsi baudīt vēl un vēl.

Lasīt vairāk

Spinātu-kartupeļu biezenis ar tītara gaļas bumbiņām un sēņu mērci

Foto: DELFI

Biezeņa koši zaļā krāsa un bagātīgā garša pārsteigs gan lielus, gan mazus ēdājus, it īpaši salikumā ar sulīgajām tītara gaļas bumbiņām un krēmīgo sēņu mērci.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezputra ar zaļumiem

Foto: Shutterstock

Reizēm viss garšīgais ir patiesi vienkāršs – atliek vien pagatavot kartupeļu biezputru un sātīga maltīte gatava. Pamēģini samīcītajos kartupeļos iemaisīt siltas paniņas, tās biezputru padarīs kreptīgāku.

Lasīt vairāk

Lauksaimnieka kartupeļu biezputra

Foto: Shutterstock

Lauksaimnieka kartupeļu biezputra - tik garda, ka neko citu nemaz klāt nevajag!

Lasīt vairāk

Ābolu, kartupeļu un seleriju biezenis

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kartupeļu biezputra ar garšīgu pievienoto vērtību – āboliem un selerijas gabaliņiem. Krēmīgo konsistenci maltītei piešķirs arī klāt liktais maskarpones svaigais siers. Gardām pusdienām var ēst tāpat, bet vakariņās pasniedz kopā ar gaļu vai zivi.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta kartupeļu un krēmsiera biezputra

Foto: Shutterstock

Bagātīga, krēmīga biezputra, kuru cep cepeškrāsnī un iegūst kārdinošu, zeltainu garoziņu. Ļoti ērts veids, kā sagatavot kartupeļu biezputru viesībām. Laicīgi izvāra kartupeļu biezputru (var pat vārīt iepriekšējā dienā), to vēl karstu pilda sacepuma traukā un noglabā līdz cepšanas brīdim.

Lasīt vairāk

Vistas filejas rullīši ar kartupeļu biezeni un siera mērci

Vakariņas īstiem siera faniem - kartupeļu biezenis ar sieru, vistas filejas rullīši ar sieru, un tam visam pāri - siera mērce! Ieteikums ēdienam pievienot mazāk sāli nekā parasti, jo cietais siers pats par sevi ir visai sāļš.

Lasīt vairāk

Sierīgais kartupeļu biezputras sacepums

Foto: Shutterstock

Vienkāršs un gards kartupeļu biezputras sacepums pusdienām vai vakariņām. Bez parastajiem kartupeļiem neaizmirsti pievienot arī saldo kartupeli – tas piešķirs sacepumam patīkamu garšu, bet Čedaras siers patīkami kusīs mutē.

Lasīt vairāk

Kāpostu un kartupeļu biezenis ar plaucētu olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārša vasarīgu pusdienu maltīte. Kāpostu un kartupeļu biezeni var pasniegt ne tikai ar plaucētu olu. Tās vietā var būt arī cepta gaļa vai zivis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!