Foto: Shutterstock

Salvija ir viens no burvīgākajiem garšaugiem, kas savu popularitāti lēnām iekaro arī pie mums, ne tikai Vidusjūras kulinārijā. Tās zaļās, viegli sudrabainās lapiņas ir stingras un ideāli piemērotas cepšanai un sautēšanai, tāpēc ne velti to plaši izmanto dažādu mērču pagatavošanā, gaļas ēdienos un pastas pildījumos. Salvija ir ne tikai skaista, bet izcili aromātiska – tai ir viegli salda, piparaina smarža, tāpēc to ir vērts iecept arī garšīgās graudu maizēs. To kulinārijā izmanto ne vien svaigu, bet arī kaltētu garšvielu formā.

Gluži tāpat, kā tas ir ar sēnēm vai rīsiem, arī salvijām ir dažādi veidi. Violetā salvija ir ar koši violetiem kātiņiem un lapas aizmuguri, kas augot kļūst arvien košāk zaļa. Zeltainās salvijas lapiņas ir ar viegli dzeltenām maliņām, tā garšas ziņā ir maigāka, kā parastā salvija. Liellapu salvijai ir izteikti apaļas un lielas lapas, salīdzinot ar parasto salviju, un tās garša ir nedaudz robustāka, tāpēc to ieteicams izmantot gaļas pildījumos un vienkāršos makaronu ēdienos.

Trīs krāsu salvija ir izteikti trausla un īpatnēja – tās kātiņi ir viegli violeti, lapas zaļas, bet lapu maliņas – baltas. Garšas ziņā tā ir krietni vien saldāka, tāpēc būs piemērota sviesta mērcēm. Bet parastā dārza salvija, kas nākusi no Vidusjūras, ir viens no izturīgākajiem garšaugiem, jo tai nepieciešams pavisam nedaudz ūdens – tā ideāli saderēs ar vistas gaļas ēdieniem.

Salvijas lapiņas izmanto ne tikai ēdienos, bet arī dzērienos – no kaltētajām lapiņām gatavo aromātisku tēju. Bet svaigās lapiņas pievieno dažādiem vasaras veldzējošajiem dzērieniem, piemēram, ogu un augļu ūdeņiem. Sulas krūzē ber ledu, kazenes, mellenes vai avenes, līdz desmit salvijas lapiņām, un to visu aplej ar tīru avota ūdeni. Sanāks ne vien garšīgs, bet arī stiprinošs dzēriens.

Iedvesmai ņem talkā kādu no Tasty.lv receptēm, kurās īpašu garšas niansi piešķir salvija, un pagatavo nesteidzīgas, sātīgas vakariņas!

'Plakanā' vista ar citronu un salviju

Kā vistu padarīt plakanu? Atbilde ir vienkārša: jāizņem vistas mugurkauls. Pēc šādas apstrādes gaļu ir vieglāk cept un pēc cepšanas sagriezt. Mugurkaula izņemšana nav tik sarežģīts process, kā sākumā šķiet. Šīs receptes pagatavošanai vislabāk izvēlēties lauku vistu, kas audzēta ar bioloģiskām metodēm.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts sviesta ķirbis ar ķiplokiem un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viegls un sātīgs pamatēdiens vai piedeva pie gaļas ēdieniem - krāsnī cepts sviesta ķirbis, kuru papildina sīpolu daiviņas un ķiploka asumiņš.

Lasīt vairāk

Gaļas bumbiņas tomātu mērcē ar kartupeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ideāla pusdienu maltītes recepte, kurā apvienotas garšīgas klasiskās vērtības - maltā gaļa un kartupeļi - kurām pievienots kas īpašs. Salvija maltās gaļas bumbiņām piešķirs patīkamu aromātu, bet svaigais siers kartupeļus padarīs maigus.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā maize ar sieru un riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja līdz šim domāji, ka pašcepta maize ir neiespējamā misija, tad izmanto šo recepti, lai aizspriedumi tiktu kliedēti. Turklāt šī nav vienkārša maize, bet gana sātīgs ēdiens, kas kopā ar svaigiem salātiem būs lieliska pusdienu maltīte izsalkušajiem.

Lasīt vairāk

Pasta ar kraukšķīgu prošuto šķiņķi un zaļajiem zirnīšiem

Foto: Vida Press

Šķiet, nav otra tik pateicīga ēdiena kā pasta - dažādo mērču un piedevu variācijas sniedz iespējas teju katru dienu ēst pavisam citādāku makaronu ēdienu! Šai dienai - ļoti ātra un vienkārša ideja - tagliatelle pasta ar zaļajiem zirnīšiem un prošuto šķiņķi. Izmēģini!

Lasīt vairāk

Liellopa filejas medaljoni ar ceptām kartupeļu daiviņām un ūdenskrešu mērci

Foto: Vida Press

Jo vienkāršāk, jo garšīgāk! Ceptas filejas šķēles ar neierastu pavērsienu – ūdenskrešu mērci. Ļoti gardi!

Lasīt vairāk

Vistas cepetis pienā

Foto: Shutterstock

"Lai arī cik dīvaini tas neizklausītos - vista pienā - ikviens to, reizi pagaršojot, iemīļos, jo piens uzbur vispasakaināko ceptas vistas garšas buķeti," tā apgalvo receptes autors Džeimijs Olivers. Un nav iemesla apšaubīt šo atraktīvo pavāru. Tātad vista pienā.

Lasīt vairāk

Karstā kukurūza ar salviju un cieto sieru

Garda karstā uzkoda no konservētas kukurūzas, ko papildina svaiga salvija un siers.

Lasīt vairāk

Grilētas kotletes

Foto: Shutterstock

Izmēģini grilētas kotletes, kuras ļoti interesanti garšo, pasniedzot kopā ar ābolu vai ananāsu šķēlēm, kuras arī apceptas uz grila.

Lasīt vairāk

Eļļā saldēti zaļumi

Foto: Shutterstock

Šādi var sagatavot jebkurus zaļumus: dilles, pētersīļus, baziliku, salviju, rozmarīnu, timiānu, raudeni u.c. Iesaldējot zaļumus eļļā vai kausētā sviestā, tiek "nošauti divi zaķi": ziemai saudzīgā un veselīgā veidā tiek saglabāti aromātiski garšaugi; katrs aromatizētais eļļas kubiņš ir uzreiz gatavs lietošanai uz pannas vai pievienošanai sautējumiem, vai citiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!