Foto: (c) Gards, ka nenoēsties
Viens no nepamatoti piemirstiem produktiem ir prosa – sens graudaugs, kuru tā izturīguma un uzturvielu bagātības dēļ Latvijā, līdztekus miežiem un rudziem, audzēja jau otrajā gadu tūkstotī pirms Kristus dzimšanas, vēsta interneta vietnē "Letonika" atrodamie fakti. Ielūkojoties senču virtuves senākajos nodalījumos, jāsecina, ka agrāk nemaz tāda kartupeļu ēdāju tauta neesam bijusi, jo vēl tikai pirms četriem gadsimtiem latviešu tradicionālo virtuvi pamatā veidoja dažādi ēdieni no pašu izaudzētajiem graudaugiem. Visbiežāk galdā celtais ēdiens ir bijusi kviešu, miežu vai prosas putra.

Mūsdienās dažādi putraimi uzturā vairs netiek izmantoti tik daudz kā agrāk, un žēl, ka tā, jo tie ir lēti, ilgstoši uzglabājami un pieejami visu cauru gadu, turklāt dietologi nemitīgi atgādina, ka graudaugu putras sniedz ilgstošu sāta sajūtu, palīdzot izvairīties no lieku kaloriju saturošiem našķiem.

Ja apnikusi tradicionālā auzu pārslu biezputra, tad prosa būs lielisks ēdienkartes papildinājums, it īpaši tiem, kuri nepanes glutēnu, jo prosas sastāvā tā nav, tādēļ no prosas pagatavotie ēdieni ir droši cilvēkiem ar celiakiju. Bez tam prosa satur vitamīnus A, B1, B2, E, magniju, dzelzi, varu, niķeli, cinku un mangānu. Tā ir bagāta ar proteīniem un šķiedrvielām, ir viegli sagremojama. Taču ir jāņem vērā, ka prosa var izraisīt kuņģa dedzināšanu cilvēkiem ar gastrītu ar paaugstinātu skābes daudzumu, skaidrots Latvijas Celiakijas pacientu biedrības "Dzīve bez glutēna" mājaslapā.

Kādu ēdienu gatavošanai izmantot prosu

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties


Vispopulārākais prosas putraimu pagatavošanas veids, protams, ir putra, taču tas nav vienīgais variants, kā izmantot prosas graudiņus. Daudzās valstīs no prosas cep maizi (miltus pārdod interneta veikalos, bet tos var uztaisīt arī mājās, samaļot prosu blenderī vai kafijas dzirnaviņās), plānas pankūkas, to pievieno zupām, salātiem un pat kāpostu tīteņiem.

Irdenie putraimi noderēs arī salātiem kopā ar svaigiem dārzeņiem, zaļumiem un krējuma vai dabīgā jogurta mērci. Tā ļoti labi garšos kopā ar ievārījumu, žāvētiem augļiem vai vienkārši ar sviestu un cukuru. Prosas putra īpaši labi garšos, pasniegta ar ceptiem sīpoliem un kūpinātu gaļu – lieliska klasiskās bukstiņputras alternatīva. Laba kombinācija ir arī prosa ar sezonā aktuālajiem ķirbjiem vai kāļiem.

Kā apstrādāt prosu pirms gatavošanas


Lai prosa būtu irdena, pirms gatavošanas tā jānoskalo vairākos ūdeņos.

Tā kā prosa satur salīdzinoši daudz taukskābju, jāpievērš uzmanība tās derīguma termiņam, jo ilgāk pastāvējušai prosai var būt sīva garša.

Garšas uzlabošanai prosu pirms gatavošanas var nedaudz apcept uz pannas kausētā sviestā vai eļļā.

Lai prosa zaudētu tai raksturīgo rūgteno piegaršu, pirms vārīšanas pārlej to ar verdošu ūdeni vai pienu, tad nokāš un tikai tad vāra.

Lai labi garšo!

Prosa ar bietēm, parmezānu un citronu

Tādi vienkārši produkti kā šķeltie zirnīši, grūbas un prosa, ja tos bagātina ar dažādām mūsdienīgam garšām, ir pat ļoti baudāmi un bagātina ģimenes ēdienkarti, īpaši kad pierastie rīsi, makaroni un kartupeļi sevi uz kādu laiku ir izsmēluši. Pavasarīgi krāsaino recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna.

Lasīt vairāk

Vienkāršā prosas biezputra ar ķirbja gabaliņiem un sviestu

Aromātiska un "saulaina" prosas biezputra ar ķirbja gabaliņiem. Īpašu krēmīgumu tai piešķir sviests.

Lasīt vairāk

Mazuļa ēdienkarte: zaļās brokoļu un prosas pankūciņas

Viens no elementiem, kura deficīts bērnu organismā Latvijā un pasaulē vērojams visbiežāk, ir dzelzs. Lai mazulis izaugtu vesels un stiprs, ar dzelzi bagāti produkti ir neatņemama mazuļa ēdienkartes sastāvdaļa.

Lasīt vairāk

Prosas putra ar rozīnēm

Prosas putra ar rozīnēm – liec šķīvjos un klāt pasniedz pienu. Putra ir garšīga arī atdzisusi, pārlieta ar pienu.

Lasīt vairāk

Cepta prosa austrumu gaumē – ar olām, burkāniem un zirnīšiem

"Šādi es jau gadiem gatavoju rīsus, kad sakārojas ko austrumniecisku, bet šoreiz nolēmu paeksperimentēt ar prosu. Tiem, kas ķīniešu ēstuvē ar prieku izvēlas ceptus rīsus ar olu, noteikti ies pie sirds arī šādi pagatavota prosa," – savu recepti piesaka kulinārā bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna.

Lasīt vairāk

Prosas plācenīši gavētājiem

"Ideāls gavēņa laika ēdiens, kad dvēsele kliedz pēc kotletēm. Sanāk neiedomājami garšīgi," tā "Tasty" lasītājs Ervīns recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka savu prosas plācenīšu recepti.

Lasīt vairāk

Prosas putra ar pienu

Prosas - piena putra, ja gatavosi, kā receptē, tad nebūs ne rūgta ne cieta!

Lasīt vairāk

Gardā prosas biezputra ar medu un sviestu

Prosas biezputra veselīgām brokastīm vai launagam. Karsto putru pasniedz ar aukstu sviestiņu vai saldenu medu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!