Pagaidām pētnieki atklājuši vien daļējus rezultātus, bet pilnīgs pētījums pēc pārbaudes būs pieejams šī gada beigās. Tik laikietilpīgs process publikācijas izveidei nepieciešams, lai sastādītu kvalitatīvu viedokli par pētījuma rezultātiem, kas var radīt milzu ietekmi mobilo telefonu izmantošanas regulēšanā ASV un pēcāk arī visā pasaulē.

Zinātnieki atklājuši, ka, ilglaicīgi (deviņas stundas dienā) apstarojot peļu ķermeņus ar GSM un CDMA standarta radio viļņiem, palielinās audzēju attīstīšanās risks: ļaundabīgas gliomas galvas smadzenēs un neiriomas sirds muskuļos.

Tām pelēm, kuras tika pakļautas apstarojumam, 3,3% gadījumu sācis veidoties audzējs, bet neapstarotajai peļu grupai netika atklātas audzēju veidošanās pēdas. Turklāt peļu tēviņi saslima biežāk. Pētījumā norādīts, ka 3,3% tas ir statistiski būtisks rezultāts, īpaši ņemot vērā, ka visa eksperimenta norises laikā izmantoti 2500 grauzēju.

Izrādījās, ka vidēji peles no kontroles grupas dzīvoja mazāk nekā apstarotās. Zinātnieki atzīst, ka tas varētu ietekmēt rezultātus, jo audzēji sākuši parādīties tuvāk pētījuma noslēgumam un ir risks, ka daļa peļu no kontrolgrupas varēja vienkārši nomirt līdz audzēja attīstības sākumam. Pētījumā izmantotās peles bijušas dažāda vecuma, ieskaitot arī tās, kuras atradās mātīšu vēderos.

"GSM Association" speciālisti norāda, ka šobrīd pastāv zinātnisks konsensus par to, ka mobilajiem telefoniem nav nekāda sakara ar audzēja veidošanos un viens pētījums, turklāt ar pelēm nevar sniegt pilnvērtīgu šī konsensusa pārskatīšanu. Speciālisti vēsta, ka jāsagaida pilnīgus pētījuma rezultātus, kolēģu vērtējumus iepriekšējo pētījumu kontekstā un pats galvenais to, ka kāds atkārtos pētījumus un iegūs analoģiskus rezultātus.

Savukārt citi zinātnieki norāda, ka, ja veikto pētījumu atzīs par "derīgu", tas tiešām var kļūt par katalizatoru jaunām diskusijām par telefonu ietekmi uz cilvēku veselību. Tiesa, arī šiem zinātniekiem ir grūti strīdēties par to, ka peles tomēr nav cilvēki.

Atgādinām, ka maija sākumā Sidnejas universitātes zinātnieki veikuši vienu no vispārliecinošākajiem pētījumiem par mobilo telefonu saistību ar smadzeņu audzēju. Viņu verdikts ir viennozīmīgs nekādas saistības nav.