Foto: Midjourney

Kurpniekam Jānim bija divi dēli un divas sievas. Abas sievas ar kurpnieka "palīdzību" nomira, bet pats Jānis tika sveikā cauri. Tas varētu būt sākums kādai latviešu tautas pasakai vai teikai, bet diemžēl tā nav – tie ir reāli noziegumi, kas risinājās 1920. un 1930. gados Latvijā, Abrenes apriņķī. Tas, cik neatlaidīgs vardarbībā pret sievām bija Abrenes "melnais atraitnis", sasaucas ar kādas sievietes slepkavību pērn Jēkabpilī, kur aizdomās turētais ir viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš joprojām nav notverts.

Kā var noprast no pirmskara preses publikācijām, galvenais šī stāsta antivaronis – 1892. gadā Viļakas pagastā dzimušais Jānis Mālkalns – pēc Latvijas valsts nodibināšanas pārcēlās dzīvot uz Abrenes (Jaunlatgales) apriņķa Purvmalas pagastu. Šis pagasts tika izveidots pēc Neatkarības kara, kad Latvijai tika pievienota daļa no Pleskavas guberņas Ostrovas apriņķa Tolkovas pagasta. Savukārt 1944. gadā pēc Latvijas okupācijas pagastu kopā ar visu Abrenes apriņķi PSRS Latvijai atņēma.

Sieva bēniņos noindējas

Dzīvodams Purvmalas pagastā, Jānis apprecējās ar 1885. gadā dzimušo Leopoldīni, un, kā 1927. gadā vēstīja laikraksts "Latvis", drīz ģimenē sākušās nesaskaņas. 1927. gada 23. jūlija naktī, kad vīra nebija mājās, Leopoldīne uzkāpa uz istabaugšas un iedzēra indi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!