Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēc vairāku gadu slapstīšanās atradusies Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesnešu krimināllietā apsūdzētā Inese Rozīte. Savukārt šajā lietā notiesātā bijušā Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Irēna Poļikarpova varētu drīzumā iznākt no cietuma.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga pastāstīja, ka Rozīte ar advokātes starpniecību tiesībsargājošās iestādēs pieteikusies šopavasar. Kukuļdošanā apsūdzētā lūdza prokuratūrai noslēgt vienošanos par sodu. Prokurors Māris Leja sievietei noteica brīvības atņemšanu viens gads nosacīti un tikpat ilgu pārbaudes laiku. 25.aprīlī Rīgas apgabaltiesa sodu apstiprināja.

Tikmēr pamatotas cerības jau drīzumā iznākt no cietuma ir Poļikarpovai. Ieslodzījuma vietu pārvaldē apstiprināja, ka Administratīvā komisija 11.jūnijā nolēmusi rosināt tiesai pirms termiņa atbrīvot notiesāto Poļikarpovu. Cietuma administrācija nosūtījusi tiesai dokumentus, un tagad galavārds būs jāsaka tiesai.

Jau ziņots, ka 2007.gada 27.septembrī Rīgas apgabaltiesā nolēma apmierināt prokurora Māra Lejas lūgumu kukuļņemšanā apsūdzēto tiesnešu Irēnas Poļikarpovas un Beatrises Tāleres krimināllietā izdalīt atsevišķu kriminālprocesu par apsūdzētās Ineses Rozītes epizodēm, kā arī izsludināt viņu meklēšanā.

Tajā dienā kārtējo reizi Rozīte nebija ieradusies uz tiesu, tāpēc prokurors tiesai bija lūdzis izdalīt atsevišķā kriminālprocesā Rozītes epizodes. Prokurors toreiz norādīja, ka viņa rīcībā ir nonākusi informācija, ka Rozīte varētu atrasties ārzemēs - Vācijā vai Spānijā, tāpēc tiesa pieņēma lēmumu viņu izsludināt meklēšanā. Policija, pamatojoties uz iepriekšējo tiesas lēmumu, 27.septembrī devusies uz Rozītes dzīvesvietu, lai piespiedu kārtā atvestu viņu uz tiesas sēdi, taču apsūdzētās māte, kuru policijas darbinieki sastapa Rozītes dzīvesvietā, norādīja, ka nezina, kur meklējama meita.

Kāda banka savukārt policijai nodevusi informāciju, ka Rozīte iepriekš uz līzinga noteikumiem ir nopirkusi automašīnu, bet patlaban pazudusi no kredītiestādes redzesloka, aizgājusi no iepriekšējās darbavietas, kā arī nav atrodama ne savā deklarētajā, ne faktiskajā dzīvesvietā Bauskas apkaimē, jo šo īpašumu Rozīte pirms neilga laika pārdevusi.

Tālerei un Poļikarpovai pirmās instances tiesa piesprieda astoņus gadus cietumā katrai. Abas spriedumu pārsūdzēja, taču, nesagaidot Augstākās tiesas galīgo lēmumu, Tālere pēc slimības nomira. Poļikarpovai Augstākā tiesa sodu samazināja un noteica trīs gadus cietumā.

Šajā lietā bija apsūdzēti arī bijušie tiesu izpildītāji Raimonda Spore un Raimonds Zundurs, kuriem tiesa piesprieda nosacītus sodus. Spore tika sodīta ar nosacītu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem ar pārbaudes laiku uz trim gadiem, bet Zunduram tiesa piemēroja nosacītu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem ar pārbaudes laiku uz trīs gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!