Foto: LETA

No amata atstādinātajai notārei, bijušā Saeimas deputāta Ingmāra Čaklā (V) sievai Dacei Čaklajai prokuratūra uzrādījusi apsūdzību par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, portālam "Delfi" apliecināja prokuratūrā.

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrā Čaklajai 6.augustā cēlusi sākotnējo apsūdzību par izvairīšanos no ienākumu, peļņas vai citu nodokļu nomaksas lielā apmērā. Likums par šādu noziegumu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Jau vēstīts, ka Tieslietu ministrija (TM) aizdomās par nodokļu nemaksāšanu no amata pērn atstādināja Čaklo. Notāre šo lēmumu pasūdzēja tiesā, taču tajā lēmums atzīts par tiesisku. Atstādināt Čaklo pērn lūdza Zvērinātu notāru padome (ZNP), kura viņas darbībās konstatēja pārkāpumus.

Notāru padome uzskatīja, ka Čaklā ilgstoši un apzināti atradusies interešu konflikta situācijā, pārkāpusi finansiālo darbību noteikumus un ētikas normas. Raidījums "Nekā personīga" iepriekš ziņoja, ka Čaklā daudzus gadus izmantojusi sava vīra Ingmāra Čaklā firmas "Divas puses" pakalpojumus dažādām konsultācijām, sabiedrisko attiecību un tulkošanas pakalpojumiem. Notāru padome izteica aizdomas, ka darījumi bijuši fiktīvi un šādi notāre centusies optimizēt nodokļus.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) par saimniecisko darbību Čaklās birojā uzrēķinājis vairāk nekā 60 000 latu sodu, kas jāsamaksā valstij. Čaklā šo lēmumu apstrīdējusi Administratīvajā tiesā, kurā lietu skatīs šogad novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!