Foto: DELFI

Pirmdien apritēs divas nedēļas kopš paziņojuma, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) un Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) birojs strādās pie trīspusējā memoranda, kas iezīmētu algu palielinājumu nākamajos gados un nozarē plānotās reformas, taču tā sagatavošana vēl ir procesā.

Sākotnēji tik prognozēts, ka memoranda izstrāde varētu ilgt divas nedēļas. IZM aģentūrai LETA atzina, ka tā izstrāde paņems vairāk laika, nekā sākotnēji plānots. Ministrija savu piedāvājuma variantu ir sagatavojusi un nosūtījusi iesaistītajām pusēm.

Arī LIZDA vadītāja Ingrīda Mikiško atzina, ka sadarbības memoranda izstrāde prasa vairāk laika un tas ir tapšanas procesā. Arodbiedrība ceturtdien saņēmusi IZM priekšlikumus, taču nav vēl paspējusi ar tiem pamatīgi iepazīties. Arodbiedrība papildinās tos ar saviem ierosinājumiem un izteiks savus iebildumus, taču Mikiško patlaban esot grūti prognozēt, kad memorands būs gatavs parakstīšanai.

Mikiško gan norādīja, ka pašreizējā variantā neesot iezīmēts algu pieaugums 2015.gadā un 2016.gadā, ko arodbiedrība vēlējusies redzēt.

Viņa arī minēja, ka nākamnedēļ gaidāma tikšanās ar IZM un citām iesaistītajām pusēm.

Jau ziņots, ka pedagogiem tiek piedāvāts darba algas pamatlikmes palielinājums līdz 295 latiem jeb 420 eiro no nākamā gada 1.septembra. "Tas nenosedz mūsu prasības, bet tas ir solis uz priekšu, lai mēs izkustētos no tā punkta, kur mēs bijām," pēc LIZDA valdes ārkārtas sēdes žurnālistiem sacīja tās vadītāja Ingrīda Mikiško, tomēr izsakot šaubas, ka šis piedāvājums varētu pedagogus apmierināt. Viņa to raksturoja kā "mazu puspakāpienu uz priekšu".

Mikiško norādīja, ka pirms krīzes pamatlikme bija 350 lati, tādēļ pašreizējie 280 lati ir maz. Viņa akcentēja, ka jāatsakās no modeļa "nauda seko skolēnam", taču 2014.gada budžetā tam neesot pietiekama finansējuma.

LIZDA vēlas pedagogu algas pamatlikmes paaugstināšanu līdz 310 latiem. Mikiško norādīja, ka šī likme paliek spēkā kā vīzija, uz ko tiekties. Turpmāko divu nedēļu laikā Izglītības un zinātnes ministrija, LIZDA un Ministru prezidenta birojs strādās pie trīspusējā memoranda, kas iezīmētu algu palielinājumu nākamajos gados un nozarē plānotās reformas.

Mikiško norādīja, ka tuvākās divas nedēļas pie tā tiks rūpīgi strādāts, savukārt, ja neizdosies sekmīgi vienoties par vēlamo pedagogu algu palielinājumu, LIZDA lems par tālāko rīcību, taču pagaidām protesta akcijas tā neplāno. Pedagogi vēlas ieraudzīt atalgojuma palielinājuma grafiku, izstrādātu pedagogu motivācijas programmu un pamatalgas likmes palielinājumu no nākamā mācību gada.

Ministru prezidenta pārstāvis Ints Dālderis (V) sacīja, ka šis Finanšu ministrijas un premjera izteiktais piedāvājums no valsts budžeta varētu prasīt 3,5 miljonus latu, bet 2015.gadā jau 10 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!