Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Par dubultslepkavību Madonas novadā aizturētais vīrietis otrdien izdarījis pašnāvību policijas telpās pēc tam, kad bija sniedzis liecības un atgriezies izolatorā. Viņš pakāries Madonas policijas iecirkņa izolatora tualetē, izmantojot savas virsdrēbes, trešdien vēsta LNT ziņu raidījums.

Raidījums atzīmē, ka Madonas policijas iecirkņa izolatora tualetē nav video novērošanas. Bijis jau par vēlu, kad policisti pamanījuši notikušo.

"Īslaicīgās aizturēšanas vieta jeb kamera ir atbilstoši standartam aprīkota, un tur nav nekādu āķu vai lampu, kur varētu to izdarīt. Viņš to ir izdarījis ar savu apģērbu, tur noteikti nav jābūt kādam āķim. Tas ir maldīgs priekšstats, ka vienīgais, kā var izdarīt pašnāvību, kaut kur uzmetot," raidījumam norādīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Iekšējais reglaments paredz, ka aizturētā persona izolatorā jāaprauga ik pēc 15 vai 20 minūtēm. Vai tas tā ir bijis arī Madonas iecirknī, to un citus apstākļus tagad skaidros dienesta izmeklēšanā.

Valsts policijas priekšnieks pēc sākotnēji iegūtās informācijas esot pārliecināts – Madonas policisti neesot vainojami nespējā aizturētā pašnāvību novērst. "Uz šodienu man nav nekāda pamata uzskatīt, ka policijas darbinieks ar savu rīcību ir ko pārkāpis, kas bijis par pamatu. Man pagaidām nav tādas informācijas," izteicās Ķuzis.

Īpašu uzraudzību policija piemēro tikai tiem, kas pieminējuši pašnāvības izdarīšanu. Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes profesore Kristīne Strada-Rozenberga raidījumam sacīja, ka, ja pat šajā konkrētajā gadījumā dienesta izmeklēšanā Madonas policistu nolaidību nepierādīs, taču pašnāvība policijas iecirknī uzskatāma par valsts atbildību.

Savukārt Ķuzis izteicās, ka nav bijis nekāda pamata uzskatīt, ka aizturētais vīrietis sev ko varētu nodarīt.

Latvijas Psihiatru asociācijas vadītāja, psihiatra Elmāra Tērauda ieskatā esot gan mazliet dīvaini, ka persona, kas pēc policijas apgalvotā neesot nožēlojusi pastrādātās slepkavības, tomēr izdara pašnāvību. No otras puses, pēc atžirgšanas no trīs promiļu reibuma, kurā tika pastrādāta dubultslepkavība, vīrietis, iespējams, sāka apzināties sekas.

Jau vēstīts, ka Valsts policija pirmdien Madonas novadā aizdomās par dubultslepkavības izdarīšanu aizturēja kādu 1957. gadā dzimušu vīrieti.

Viņš aizturēšanas brīdī bijis aptuveni trīs promiļu reibumā, tāpēc ievietots īslaicīgās aizturēšanas vietā, lai atskurbtu un būtu iespējams viņu nopratināt. Otrdienas pēcpusdienā neilgi pēc pratināšanas vīrietis izdarījis pašnāvību. Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis tūlīt pēc notikušā licis uzsākt dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu un izvērtētu, vai īslaicīgās aizturēšanas vietu darbinieku faktiskā rīcība un veiktās darbības atbilst Valsts policijas iekšējiem noteikumiem par darba organizāciju īslaicīgās aizturēšanas vietās un vai veiktā kontrole bijusi pietiekama.

Kā ziņots, par dubultslepkavību aizturētais vīrietis pazinis savus upurus – viņi kopā strādājuši purvā līdz brīdim, kad aptuveni pirms gada atlaists par disciplīnas pārkāpumiem, tostarp alkohola lietošanu.

Nedz cietušās personas, nedz aizturētais iepriekš policijas redzeslokā nebija nonākuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!