Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) turpina izmeklēšanu kriminālprocesā, kurā Saeimas deputātam Artusam Kaimiņam piemērots aizdomās turētā statuss par grāmatvedības dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā.

Runājot par konkrēto kriminālprocesu, KNAB priekšnieks Jēkabs Straume TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina, ka kriminālprocesā izmeklēšana turpinās, un patlaban procesa virzītājs ir KNAB. "Uzraugošais prokurors ir devis norādījumus, kas vēl jāizdara pirms tālāko lēmumu pieņemšanas. Skaidrs ir tas, ka gan izmeklētāji, gan prokurori savās darbībās ir neatkarīgi, un nez vai man vajadzētu komentēt, kuram šeit ir taisnība, kuram nē un kā vajadzēja rīkoties. Iestāžu vadītājiem tādas tiesības kriminālprocesā nedod," paskaidroja Straume.

Jau ziņots, ka KNAB nodeva kriminālprocesa materiālus prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pret vienu personu par grāmatvedības dokumentu viltošana mantkārīgā nolūkā. Ģenerālprokuratūras sabiedrisko attiecību speciāliste Una Rēķe portālam "Delfi" iepriekš norādīja, ka Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors pieņēmis lēmumu par KNAB minētā lēmuma atcelšanu un krimināllietas atdošanu KNAB izmeklēšanas turpināšanai.

KNAB prokurora lēmumu pārsūdzēja augstākstāvošam prokuroram, taču augstākstāvošais prokurors sava kolēģa lēmumu, ar kuru KNAB tika uzdots turpināt izmeklēšanu, atstāja spēkā.

Jau vēstīts, ka KNAB pārkvalificējis tā dēvēto partijas "KPV LV" neatļautas finansēšanas lietu attiecībā uz Kaimiņu par grāmatvedības dokumentu viltošanu mantkārīgos nolūkos.

Iepriekš KNAB priekšnieks Jēkabs Straume, vaicāts par kriminālprocesu, kurā aizdomās turēts deputāts Kaimiņš, paskaidroja, ka sākotnēji, ierosinot kriminālprocesu, izmeklētāji vadījās no tobrīd viņu rīcībā esošās informācijas un saskatīja noziedzīga nodarījuma pazīmes par politiskās partijas finansēšanas pārkāpumu. Tās bijušas sākotnējās pazīmes, kas vērtētas, un par ko persona tika turēta aizdomās.

Tomēr, lietu izmeklējot, konstatēti jauni fakti, jaunas liecības un citi pierādījumi, līdz ar to nesen izmeklētāji mainījuši noziedzīga nodarījuma kvalifikāciju uz grāmatvedības datu viltošanu. Mainot kvalifikāciju, mainīts arī aizdomās turētās personas statuss, proti, uzrādīts jauns lēmums par aizdomās turētā statusu atbilstoši jaunajai kvalifikācijai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!