Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa 3. novembrī pilnībā attaisnojusi Ogres mēru Egilu Helmani (VL-TB/LNNK) un bijušo Ogres televīzijas īpašnieks Artūru Robežnieku krimināllietā, kurā abi bija apsūdzēti izspiešanā, portālam "Delfi" apstiprināja Helmaņa aizstāvis Saulvedis Vārpiņš.

Jurists atzīmēja, ka, viņa ieskatā, prokuratūra rīkojusies pretēji likuma prasībām, jo tā nav drīkstējusi turpināt kriminālvajāšanu, zinot, ka tai neizdosies pierādīt apsūdzību.

Šo spriedumu vēl ir iespējams pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Lieta atkārtoti bija nonākusi apgabaltiesā, jo Augstākā tiesa (Senāts) pērn atcēla iepriekšējo apelācijas instances tiesas spriedumu, ar kuru tika atstāts spēkā pirmās instances notiesājošais spriedums.

Jau vēstīts, ka Senāts savā spriedumā atzina, ka apelācijas instances tiesa, izskatot lietu, pieļāvusi vairāku Kriminālprocesa normu pārkāpumus, kas atzīstami par būtiskiem un noveduši pie nelikumīga nolēmuma.

Pirmās instances tiesa Helmanim un Robežniekam katram piesprieda 38 000 eiro sodu par izspiešanu grupā, un Rīgas apgabaltiesa šo spriedumu atstāja nemainītu.

Helmanis, komentējot Senāta spriedumu, pauda viedokli, ka attaisnojošam tiesas spriedumam bija jābūt gan pirmajā, gan otrajā tiesas instancē. "Šī lieta bija absolūti izdomāta un politiski konstruēta. Esmu 11 gadus pavadījis uz tiesas sola, kas ir bijis pazemojoši. Agri vai vēlu patiesība nāk gaismā. Senāta spriedums apliecina, ka dzīvojam tiesiskā valstī," teica Helmanis.

Jau ziņots, ka 2009. gadā Valsts policija Helmani aizturēja saistībā ar lietu, kas ierosināta par mēģinājumu izspiest naudu, lai Ogres televīzijā netiktu demonstrēts kāds kompromitējošs sižets. Vienlaikus tika aizturēts Robežnieks.

Helmanis kopā ar Robežnieku apsūdzēti par līdzekļu izspiešanu no Helmaņa bērnu krusttēva, toreizējā Ogres novada domes deputāta Gunāra Kārkliņa pirms pašvaldības vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!