Foto: LETA
Senāta Krimināllietu departaments ceturtdien, 26. janvārī, atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas 2021. gada 14. maija spriedumu, ar kuru trīs personas atzītas par vainīgām apsūdzībā par kokvilnas kravas piesavināšanos, "Delfi" uzzināja Augstākajā tiesā (AT).

"Delfi" jau rakstīja, ka krimināllieta pret trim personām savulaik ierosināta par piesavināšanos lielā apmērā un par dokumentu viltošanu un izmantošanu saistībā ar vairāk nekā deviņus miljonus vērtās Tadžikistānas kokvilnas kravas pazušanu.

Rīgas apgabaltiesa šajā krimināllietā apsūdzētajam uzņēmējam Gulamam Gulami piesprieda sešu gadu un četru mēnešu cietumsodu, viņa sievai Valentīnai Gulami tika piespriests piecus gadus ilgs cietumsods, bet Larisai Karpenko – trīs gadi un divi mēneši cietumā.

Ar spriedumu divi no apsūdzētajiem tika atzīti par vainīgiem arī dokumenta viltošanā mantkārīgā nolūkā, bet apsūdzētā uzņēmēja dzīvesbiedre šajā apsūdzībā attaisnota.

No apsūdzētajiem par labu cietušajam uzņēmumam "Logistic-Ekspress" solidāri piedzīti 9, 09 miljoni eiro.

Senāts, izskatot apsūdzētā uzņēmēja un aizstāvju kasācijas sūdzības, atzina, ka apsūdzētie pamatoti atzīti par vainīgiem, un viņu darbības neapšaubāmi liecina par kokvilnas kravas piesavināšanos.

Senāts, atstājot negrozītu apelācijas instances tiesas spriedumu, atzina, ka tajā izteiktie secinājumi par piesavināšanos un dokumentu viltošanu pamatoti ar krimināltiesību teorijā un Senāta tiesu praksē izteiktām atziņām.

Tāpat Senāts atzina, ka apelācijas instances tiesa nav pieļāvusi kasācijas sūdzībās norādītos Kriminālprocesa likuma pārkāpumus.

Jau rakstīts, ka, izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas rajona tiesa 2018. gada 6. jūlijā uzņēmējam piesprieda brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem.

Savukārt viņa dzīvesbiedrei tika piespriests septiņus gadus ilgs cietumsods, bet trešajai lietā apsūdzētajai – piecus gadus ilgs cietumsods.

Tāpat jau ziņots, ka pats apsūdzētais Gulami šo krimināllietu uzskata par politisko pasūtījumu.

Gulami savulaik skaidroja, ka lietas būtība ir tajā, ka 2012. gada oktobrī uzņēmums "W.E.E.S.A" saņēma "Logistic-Ekspress" uzdevumu – lūgumu kravas, kas uz "Logistic-Ekspress" vārda fiziski atradās glabāšanā "W.E.E.S.A" muitas noliktavās Jūrmalā, nodot ASV reģistrētai kompānijai "Silver Star International LLC", šo lūgumu pamatojot ar savstarpējiem norēķiniem.

Šo uzdevumu, kā uzrādīja Gulami, darījuma brīdī parakstīja "Logistic-Ekspress" valdes priekšsēdētājs un vienīgais īpašnieks Andrejs Stepovojs, kurš ir Ukrainas pilsonis. Taču jau 2012. gada decembrī viņa vietu Igaunijas kompānijā "Logistic-Ekspress" ieņēma Tadžikistānas pilsonis Davlathons Azizovs.

2013. gada februārī Igaunijas kompānija iesniedza prasības pieteikumu Rīgas apgabaltiesā pret "W.E.E.S.A" par valdījuma piešķiršanu uz kravu un pienākuma uzlikšanu nodot kravu, norādot, ka "W.E.E.S.A" nenodrošināja iespēju piemeklētajai ekspertīzes kompānijai veikt kokvilnas šķiedru kravas esamības un stāvokļa pārbaudi atbilstoši noliktavas zīmei.

"Logistic-Ekspress" uzskatīja, ka "W.E.E.S.A" prettiesiski aiztur prasītāja kravas valdījumu. Savukārt tiesa nolēma lietu izbeigt, norādot, ka "Igaunijas kompānijai "Logistic-Ekspress" zudušas prasījuma tiesības uz strīdus kokvilnas kravu".

Gulami piebilda – nav zināms, ka "Logistic-Ekspress" saistībā ar kravu būtu cēlusi pretenzijas pret kravas saņēmējiem vai bijušo Igaunijas kompānijas vadību, kā arī ka Tadžikistāna būtu iesniegusi Latvijai notu saistībā ar kokvilnas kravas pazušanu. Līdz ar to viņš pauž pārliecību, ka šis kriminālprocess ir politisks pasūtījums.

Lietu pirms nodošanas prokuratūrā izmeklēja Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP). Gulami advokāts Egons Rusanovs iepriekš paziņoja, ka viņa klients savu vainu kategoriski neatzīst.

VP saņemtajā iesniegumā bija minēts, ka pazuduši 80 vilciena vagoni ar kokvilnas šķiedru gandrīz 7000 tonnu apmērā, bet kopējie zaudējumi tika lēsti deviņu miljonu eiro apjomā.

Apjomīgas izmeklēšanas laikā ENAP darbinieki noskaidroja, ka Tadžikistānas kokvilnas kravu piesavināšanos veikusi personu grupa, izmantojot viltotus dokumentus par kravas īpašnieka maiņu, tādēļ kriminālprocess kvalificēts gan par piesavināšanos lielā apmērā, gan par dokumentu viltošanu.

Gulami vārds iepriekš izskanējis arī saistībā ar strīdu par viesnīcām "Royal Square Hotel" un "Hotel Garden Palace".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!