Foto: LETA

No Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) ierosinājusi kopumā 16 disciplinārlietas pret Rīgas Centrālcietuma darbiniekiem un amatpersonām saistībā ar ieslodzītā bēgšanu no cietuma šā gada vasarā, portāls "Delfi" uzzināja Tieslietu ministrijā (TM).

Jau vēstīts, ka šī gada 23. jūlijā ieslodzītais Māris Kovaļovs aizbēga no Rīgas Centrālcietumā.

Ieslodzītais, bēgot no cietuma un pārvarot cietuma nožogojumus, guva smagas traumas.

Par bēgšanu tika ierosināta dienesta pārbaude, kurā izvērtēti situācijas apstākļi un ieslodzījuma vietas darbinieku un amatpersonu darbība, kā arī kriminālprocess pret izbēgušo ieslodzīto.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) ir saņēmusi IeVP ziņojumu par visaptverošo pārbaudi Rīgas Centrālcietumā par ieslodzītā bēgšanas gadījumu.

"Bēgšanas mēģinājums vasarā nepatīkami pārsteidza Latvijas sabiedrību. Vērtējot darbinieku un amatpersonu atbildību ikdienas dienesta pienākumu izpildē, ir konstatētas nepilnības. Šobrīd ir rosinātas 16 disciplinārlietas pret Rīgas Centrālcietuma darbiniekiem un amatpersonām. Esmu arī uzdevusi IeVP organizēt visaptverošas un neplānotas pārbaudes visās ieslodzījuma vietās Latvijā, lai izslēgtu iespējamus ieslodzīto bēgšanas mēģinājumus, kā arī pārbaudītu, kā ieslodzījuma vietas ievēro drošības prasību izpildi un organizē ikdienas procesus," atzinusi ministre.

"Sabiedrības un valsts drošība ir absolūta prioritāte, tāpēc Tieslietu ministrija (TM) turpinās sistemātiski strādāt pie kriminālsodu izpildes reformas, tostarp procedūru, darbinieku mācību un infrastruktūras uzlabošanas. Tuvākajos gados cietumu darbiniekiem ikdienas darba pienākumu izpildē plānojam ieviest arī ķermeņa videokameras, tas būs vēl viens instruments, kas stiprinās drošību ieslodzījuma vietās un valstī kopumā," vēsta ministre.

Tāpat Lībiņa-Egnere iniciējusi ekspertu padomes organizēšanu, kuras sastāvā tiks iekļauti TM, IeVP, Valsts probācijas dienesta, Tiesībsarga biroja, nevalstisko organizāciju pārstāvji un starptautiski atzīti eksperti.

Šī ekspertu padome piedalīsies ceļa kartes jeb rīcības plānojuma izstrādē attiecībā uz savlaicīgu rīcību personāla piesaistei un sekmīgu pāreju uz jaunu ieslodzījuma izpildes procesu gan jaunajā Liepājas cietumā, gan citās ieslodzījuma vietās.

Tāpat, kā norāda ministrijā, tiks stiprinātas IeVP nodarbināto profesionālās zināšanas jaunajā IeVP Mācību centrā, kas atvērsies 2024. gadā.

Mācību centrā tiks nodrošinātas jaunas mācību programmas ieslodzījuma vietu personāla, un tam būs būtiska loma arī jaunā Liepājas cietuma darbinieku sagatavošanas procesā, nodrošinot jaunai resocializācijas sistēmai atbilstošu zināšanu bāzi, mācību vidi un infrastruktūru.

Jau ziņots, ka Kovaļovs pārkāpa pāri diviem dzeloņdrāšu žogiem un līdz mājām aizbrauca ar paziņas velosipēdu, vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).

Par slepkavības mēģinājumu aizdomās turētais Kovaļovs no Centrālcietuma izbēga svētdien, 23. jūlijā, ap pulksten 14 dienā.

Kā Latvijas Televīzijai uz anonimitātes nosacījumiem pastāstīja viņa radinieks, bēgšana nebija rūpīgi izplānota. Kovaļovs esot aizbēdzis laikā, kad ar citiem ieslodzītajiem bija izvests pastaigā. Viņam izdevās pārvarēt divus Centrālcietuma žogus ar dzeloņdrātīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!