Foto: Valsts policija

Valsts policijai (VP) 2024. gads sācies ar vērienu – likumsargi janvārī aizturējuši divus noziedzīgus grupējumus, kā arī Latgales reģionā uzgājuši iespaidīgu metamfetamīna laboratoriju un atsavinājuši apmēram 50 kilogramus metamfetamīna, 550 gramus kokaīna un apmēram 1000 litru prekursoru, "Delfi" uzzināja policijā.

Aizdomās par šo narkotiku izgatavošanu, glabāšanu un realizēšanu aizturēta organizēta noziedzīga grupa.

Tāpat policija janvārī īstenojusi vēl kādas citas noziedznieku grupas aizturēšanas operāciju.

Šiem noziedzniekiem policija atsavinājusi 32 kilogramus marihuānas un 55 gramus kokaīna.

Tāpat atsavinātas automašīnas un skaidra nauda, kas, visticamāk, iegūta noziedzīgā ceļā.

Patlaban policija sīkāku informāciju nesniedz, norādot, ka par šiem noziedzīgajiem nodarījumiem plašāku informāciju sniegs preses konferencē trešdien, 31. janvārī, pulksten 11.

Paredzēts, ka preses konferencē piedalīsies Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Staļģevics un Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Raimonds Kronbergs.

"Delfi" jau rakstīja, ka par Latvijas vēsturē līdz šim lielāko Valsts policijas atrasto narkotiku kravu tika uzskatītas vairāk nekā divas tonnas kokaīna. Par šīs kravas aizturēšanu policija paziņoja 2019. gada sākumā.

Krava tika atrasta un izņemta Kokneses novadā, kā arī likumsargi aizturēja piecus Latvijas pavalstniekus. Ar ASV Narkotiku apkarošanas administrācijas Kopenhāgenas filiāles līdzdalību Organizētās noziedzības apkarošanas pārvalde kopā ar specvienību "Omega" veica starptautiskās operācijas noslēguma fāzi un Kokneses novadā kādā kravā tika atrastas 42 kartona kastes, kas, visticamāk, nākušas no Ekvadoras.

Krava, visticamāk, nebija paredzēta Latvijas tirgum, bet Latvija izmantota kā tranzītvalsts vai nu uz Skandināviju, vai tālāk uz Austrumiem, piemēram, Krieviju, kas ir izplatīts tirgus. Aptuvenā vairumtirdzniecības cena par katru kilogramu ir ap 30 000 eiro. Savukārt visas kravas kopējā cena vairumtirdzniecībā tika lēsta ap 65 miljoniem eiro.

Mazumtirdzniecībā šis skaitlis tiek pavairots trīs vai pat četras reizes. "Prezumējot, ka kravu mēģinātu samaisīt un realizēt mazākā kvalitātē, tad cenas tuvojas miljardam vai pat pārsniedz to," iepriekš sacīja Valsts policijas amatpersonas.

Šī Latvijas vēsturē vērienīgākā narkotiku kravas krimināllieta jeb tā dēvētā Kokneses kokaīna lieta patlaban ir izskatīšanā tiesā.

Ekonomisko lietu tiesā (ELT) uz apsūdzēto sola sēdušies četri cilvēki – Agris Vaivods, Andris Elsts, Dainis Vaivods un Andrejs Davidko. Personas apsūdzētas par to, ka organizētas grupas sastāvā pārvietoja pāri Latvijas valsts robežai 1758 kilogramus kokaīna, paslēpjot to banānu kravā.

Valsts policija šajā lietā izmeklēšanu pabeidza 2021. gada jūlijā un lietu nodeva kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūrā pret piecām personām. Lietā viena persona aizvien izsludināta meklēšanā.

2022. gada rudenī policija informēja, ka tā kriminālvajāšanas uzsākšanai pret sešiem cilvēkiem prokuratūrai nodevusi vēl vienu kriminālprocesu, kas saistīts ar tā saucamo "kokaīna lietu". Kriminālprocesā uzlikts arests 695 000 eiro vērtiem īpašumiem, kā arī noskaidrotas četras valsts amatpersonas, kuras sekmēja nelegālās kravas virzību Latvijas teritorijā.

Ekvadoras policijas mājaslapā izplatītajā paziņojumā savulaik tika teikts, ka Kokneses saimniecībā uzietās divas tonnas kokaīna Eiropā ievestas, paslēptas kuģa konteinerā, kura pavaddokumentos bija norādīti pārtikas produkti.

2019. gadā divās kārtās notika izņemtās kokaīnu saturošās vielas iznīcināšana – tā tika sadedzināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!