Foto: LETA

Balstoties izskanējušajā informācijā par pasniedzēju iespējamu seksuālu uzmākšanos studentēm Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA), centrs "Marta" pieprasa atcelt tās rektoru Guntaru Prāni no amata.

"Marta" paziņojumā norāda, ka situācija augstskolā ir kliedzošs apliecinājums sociālai realitātei par sistemātiskiem sieviešu tiesību aizsardzības trūkumiem šādos jautājumos.

Centrs aicina augstskolā virzīt Prāņa atcelšanu no amata, pamatojoties uz Augstskolu likuma. 17. panta devīto daļu, kas noteic: ja rektora darbībā konstatēti likuma pārkāpumi vai arī ir būtiski apdraudēta viņa reputācija un tas var kaitēt valsts augstskolas darbībai, vai ja rektors nenodrošina augstskolas attīstības stratēģijā noteikto mērķu sasniegšanu vai arī ir zaudējis augstskolas padomes vai senāta uzticību, rektora atcelšanu no amata var rosināt augstskolas padome, senāts vai satversmes sapulce.

Jau ziņots, ka JVLMA Padome lēmusi rektoram izteikt neuzticību. Lai Prāni atstādinātu no amata, par šādu soli vēl jālemj augstskolas Senātam, bet pagaidām nav zināms, kad sēde par šo jautājumu varētu notikt Augstuskolu likums nosaka, ka tam jānotiek 30 dienu laikā no ierosinājuma pieņemšanas brīža.

Tāpat "Marta" aicina Saeimas Juridisko komisiju Krimināllikumā paredzēt atbildību par seksuālo uzmākšanos, savukārt Tieslietu ministriju organizācija skubina izstrādāt preventīvu rīcībpolitiku ar vadlīnijām publiskām institūcijām šādu gadījumu novēršanai, ievērojot pasniedzēju kā autoritātes personas rīcības pazemojošās un stigmatizējošās sekas, kas skar sievietes tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību, godu un cieņu, kā arī fizisko un morālo integritāti.

Sešu sieviešu liecības par iespējamu seksuālu uzmākšanos izskanēja pagājušajā piektdienā Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūršoks".

Pēc sižeta izskanēšanas akadēmija informāciju nodeva policijai. Tā ceturtdien ierosināja kriminālprocesu par noziedzīgu nodarījumu pret tikumību un dzimumneaizskaramību un aicināja atsaukties cietušos.

JVLMA rektors paziņojis, ka neplāno atkāpties no amata. Viņš uzskata, ka var būt daļa no efektīva situācijas risinājuma.

Līdzīgs gadījums akadēmijā pavīdēja jau pirms septiņiem gadiem, kad tika gāzts kādas JVLMA katedras vadītājs, par kura iespējamu uzmākšanos pie Prāņa vērsās kāda studente.

noskaidroja "Delfi", pasniedzējs turpināja katedrā strādāt un tagad jau amatā tuvinās vietai, no kuras tika atcelts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!