Foto: Delfi Aculiecinieks

Piektdien, 15. martā, sākas Krievijas prezidenta "vēlēšanas", kuru noslēgums paredzēts svētdien, 17. martā. Latvijā šajās vēlešanās būs iespējams nobalsot Krievijas vēstniecībā Rīgā, Ukrainas neatkarības ielā 2, svētdien no pulksten 8. Piektdien ap pulksten 10 pie vēstniecības vēlētāju rindas un drūzmēšanās neveidojās, portālam "Delfi" ziņo aculiecinieki.

Valsts policijā portāls "Delfi" uzzināja, ka šorīt īsi pirms pulksten 9 vairākas personas bija pulcējušās pie Krievijas vēstniecības konsulāta ar nodomu "vēlēt", lai gan šodien un rīt to darīt nav paredzēts.

Lai noskaidrotu personu identitāti, tika veikta dokumentu pārbaude. Divas personas ignorēja amatpersonu prasību uzrādīt dokumentus, kļuva agresīvas, izrādīja pretošanos, krita gar zemi un skaļi bļaustījās.

Personas aizturētas un nogādātas policijas pārvaldē tālāku procesuālo darbību veikšanai.

Valsts policija atgādina, ka pie "vēlēšanu" norises vietām Valsts policijas un Valsts robežsardzes amatpersonas veiks stingru Krievijas Federācijas valsts piederīgo uzturēšanās nosacījumu Latvijas Republikā ievērošanas kontroli, pārbaudot katra vēlētāja personu apliecinošu un uzturēšanās tiesību apliecinošu dokumentu pārbaudi.

Foto: DELFI

Ja personas atteiksies atklāt savu identitāti un nesniegs informāciju amatpersonām, nepildīs amatpersonu likumīgās prasības, kā arī veiks citus pārkāpumus, tās tiks aizturētas un viņu atbildība tiks vērtēta ar visu likuma bardzību.

Šajā nedēļas nogalē dienesti strādā pastiprinātā režīmā, lai nodrošinātu Latvijā sabiedrisko kārtību un drošību, kā arī Latvijas likumu ievērošanu, tai skaitā attiecībā uz noziegumu pret mieru un kara noziegumu attaisnošanas un slavināšanas nepieļaujamību.

Piektdienas rītā pie vēstniecības notietots arī simbolisks "zibakcijas" autobuss.

Jau rakstīts, ka Krievijas Ārlietu ministrija jau iepriekš izplatīja paziņojumu, ka pie Latvijas, Lietuvas un Igaunijas robežām tiks ierīkoti speciāli stacionārie vai mobilie vēlēšanu iecirkņi. Paredzams, ka tas dos iespēju Krievijas pilsoņiem, kuri atrodas Baltijas valstīs, nobalsot Krievijas prezidenta vēlēšanās, ja viņi nevēlēsies vai nevarēs ierasties vēstniecībā. 

Līdz šim Baltijas valstīs dzīvojošie Krievijas pilsoņi prezidenta vēlēšanās balsoja Krievijas vēstniecībā. Pēc aculiecinieku stāstītā, balsošanas dienā pie Krievijas vēstniecības vienmēr bijusi rinda.

Balsot gribētājus uz vēstniecību diplomāti atveduši ar autobusiem. Pēc Krievijas Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, 2018. gadā Latvijā bija reģistrēti 20 765 krievu vēlētāji, no kuriem par Vladimiru Putinu nobalsoja 19 608 cilvēki (94,4% balsotāju). Igaunijā 2018. gadā bija 28 077 krievu vēlētāji, bet par Putinu atdotas 26 300 balsis (93,7%). Lietuvā no 4487 vēlētājiem par Putinu nobalsoja 3834 (85,5%).

Šogad – pēc Krievijas politisko emigrantu pieplūduma Latvijā un dažu Latvijas iedzīvotāju ar Krievijas pasēm aizbraukšanas uz Krieviju – situācija var mainīties. Turklāt vēstniecībai, visticamāk, neizdosies aizvest Krievijas pilsoņus uz Rīgu balsot, kā tas bija iepriekš.

Arī pašreizējās Krievijas valdības atbalstītāji var ignorēt vēlēšanas, baidoties, ka tas var izraisīt kādu Latvijas reakciju. Tādējādi Putina atbalstītāju vietu vēstniecības balsojumā var ieņemt viņa oponenti. Līdzīga situācija varētu notikt arī Lietuvā un Igaunijā.

Krievijā aktīvisti vēlēšanu pēdējā dienā pieteikuši kampaņu "Pusdienlaiks pret Putinu", aicinot ierasties vēlēšanu iecirkņos un sabojāt biļetenu vai balsot par jebkuru kandidātu, izņemot Putinu.

Rīgā, parkā iepretim Krievijas vēstniecības ēkai, svētdien pulksten 10 sāksies protesta akcija, lai nosodītu Krievijas prezidenta tā dēvēto “vēlēšanu” rīkošanu Latvijas teritorijā. Protesta akcija turpināsies līdz pulksten 17.

“Atļaujot rīkot Krievijas prezidenta "vēlēšanas" Latvijā, valsts leģitimizē šo vēlēšanu neleģitīmo iznākumu. Iznākumu, kurā vēlēšanās uzvar Vladimirs Putins, kura armija jau vismaz desmit gadus dienu dienā veic kara noziegumus pret Ukrainas iedzīvotājiem,” iepriekš norādīja pasākuma organizatori.

Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļas vadītājs Uģis Vidauskis aģentūru LETA informējis, ka pašvaldība 17. martā laikā no pulksten 10 līdz 17 ir saskaņojusi divu piketu un vienas sapulces norisi iepretim Krievijas vēstniecības ēkai, kuru galvenais mērķis ir nosodīt karu Ukrainā un Krievijas prezidenta "vēlēšanas" Latvijā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!