Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Svētdien, 17. martā, no Krievijas prezidenta "vēlēšanu" sākuma pulksten 8.00 līdz 17.00 Valsts robežsardze kopā ar Valsts policiju (VP) pārbaudījusi 666 Krievijas Federācijas valstspiederīgos "vēlētājus", no tiem 20 personām beidzies uzturēšanās atļaujas derīguma termiņš, portālu "Delfi" informēja policijā. Vairāki cilvēki aizturēti par administratīviem pārkāpumiem.

Policijas novērojumi liecina, ka vēlētāju aktivitāte bija ļoti zema, līdz šim sasniedzot tikai 1,59% no visiem balstiesīgajiem Krievijas Federācijas valstspiederīgajiem Latvijā.

Kā skaidroja VP, nederīgie dokumenti ir izņemti un tiks nodoti Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) personu tiesiskā statusa izvērtēšanai un turpmāka lēmuma pieņemšanai.

Vēl trim personām uzsākts administratīvo pārkāpumu process pēc Imigrācijas likuma 68.2 panta. Proti, par uzturēšanos Latvijas Republikā bez derīga ceļošanas dokumenta, vīzas, uzturēšanās atļaujas, ceļošanas atļaujas, Savienības pilsoņa reģistrācijas apliecības, pastāvīgās uzturēšanās apliecības, veselības apdrošināšanas polises vai par citu uzturēšanās Latvijas Republikā nosacījumu pārkāpšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz septiņdesmit naudas soda vienībām.

Ja PMLP konstatē, ka personām vairs nav tiesību uzturēties Latvijā saskaņā ar Imigrācijas likuma Pārejas noteikumiem, PMLP uzsāks administratīvo pārkāpumu procesu, lai pieņemtu lēmumu par labprātīgas izbraukšanas rīkojuma izdošanu un noteiks termiņus, kādos šīm personām ir jāatstāj Latvija.

Savukārt, ja robežsargi konstatē personas, kuras nav izpildījušas labprātīgas izbraukšanas rīkojumu un nav PMLP noteiktajos termiņos izceļojušas no Latvijas, arī tad iesaista PMLP. Attiecībā uz šīm personām PMLP pieņem lēmumu par viņu piespiedu izraidīšanu no Latvijas, savukārt Valsts robežsardze veic nepieciešamās darbības, lai izpildītu šos lēmumus un piespiedu kārtā izraidītu personas no Latvijas, skaidroja policijā.

Kā informēja policijā, līdz pulksten 17.00 administratīvi aizturētas četras personas. Divas personas aizturētas par sabiedriskās kārtības traucēšanu, viena par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā un vēl viena - pret citu personu vērstu agresīvu uzvedību, draudot tai izdarīt kaitējumu. Tāpat sākti 10 administratīvo pārkāpumu procesi par dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

Dienesti turpina strādāt pastiprinātā režīmā un ir iesaistījuši plašus spēkus, lai nodrošinātu Latvijā sabiedrisko kārtību un drošību, kā arī Latvijas likumu ievērošanu, tai skaitā nepieļautu noziegumu pret mieru un kara noziegumu attaisnošanu un slavināšanu. Ja tiks konstatēti pārkāpumi, dienestu rīcība būs tūlītēja un asa.

Policija atgādina, ka VP un Valsts robežsardze svētdien, 17. martā, pie Krievijas vēstniecības veic stingru Krievijas valstspiederīgo uzturēšanās nosacījumu Latvijā ievērošanas kontroli. Tiek pārbaudīts katra vēlētāja personu apliecinoša dokumenta un uzturēšanās tiesību apliecinoša dokumenta – vīzas vai uzturēšanās atļaujas – derīguma termiņš un personas uzturēšanās Latvijā likumība.

Jau ziņots, ka Latvijā dzīvojošie Krievijas valstspiederīgie piedalīties Krievijas prezidenta vēlēšanās var svētdien, 17. martā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!