Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Saistībā ar ģenerālprokuratūras sākto lietu par premjera speciālajiem avioreisiem tiks vērtēta bijušā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV), viņa biroja, Valsts kancelejas un ceļojumu aģentūru, kuras nodrošināja šos avioreisus, atbildība, trešdien, 10. aprīlī, preses konferencē informēja ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka laika posmā no 2021. gada līdz 2023. gadam toreizējā premjera Kariņa speciālo avioreisu nodrošināšanai nelikumīgi izlietoti vismaz 222 000 eiro no valsts budžeta, bet neekonomiski – vismaz 324 000 eiro no Eiropas Savienības (ES) budžeta, secinājusi Valsts kontrole.

Revīzijas laikā iegūtā informācija liecina, ka lēmumu pieņemšanā un īstenošanā par speciālo lidojumu izmantošanu Ministru prezidenta un delegācijas ārvalstu komandējumos faktiski bija iesaistīts gan Ministru prezidents, gan viņa tiešā pakļautībā esošais Ministru prezidenta birojs un Valsts kanceleja.

Stukāns atgādināja, ka speciālo avioreisu jautājumā ģenerālprokuratūra ir konstatējusi likuma pārkāpumus un saskatīja pamatu sākt kriminālprocesu, kas tika nosūtīta pirmstiesas izmeklēšanai un nosūtīta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

"Dzirdot šodien Valsts kontroles skaidrojumu, secinājums ir vēl bargāks - visi līdzekļi, kas tika izmantoti čarterreisos, ir prettiesiski izmantoti. Mēs konstatējām un viennozīmīgi apgalvoja, ka tiesiskais regulējums neparedz iespēju Ministru prezidenta vai kādai citai amatpersonai izmantot līgumreisus," pauda Stukāns

Tāpat viņš informēja, ka, vērtējot konkrētu cilvēku atbildību, ģenerālprokuratūra ņems vērā Valsts kontroles revīzijā secināto.

Vaicāts, konkrēti kuru amatpersonu atbildība tiks vērtēta, Stukāns sacīja, ka Valsts kontrole to jau ir izdarījusi, proti, Kariņš, viņa biroja amatpersonas, Valsts kancelejas amatpersonas un ceļojumu aģentūras, kas bija iesaistītas visos šajos darījumos, proti, SIA "Averoja" un SIA "Ceļojumu birojs "Express Travel"".

Kariņa valdīšanas laikā viņa biroju vadīja Jānis Patmalnieks (JV), kurš patlaban ievēlēts 14. Saeimā. Viņš arī pildīja premjerministres Evikas Siliņas (JV) parlamentārā sekretāra pienākumus, tomēr pagājušajā nedēļā Siliņa paziņoja par parlamentārā sekretāra nomaiņu. Pati Siliņa iepriekšējā Saeimas sasaukumā bija Kariņa parlamentārā sekretāre. Tāpat Kariņa birojā iepriekš darbojās Ieva Zīberga, kura patlaban ieņem Siliņas biroja vadītājas amatu.

Uz jautājumu, vai tiks vērtēta arī Siliņas atbildība, Valsts kontroles padomes locekle Inga Vilka atzina, ka Siliņai premjerministres amatā bijis tikai viens čarterlidojums uz Eiropadomi, kas bijis "likumīgs, bet ne ekonomisks".

Stukāna vērtējumā, ģenerālprokuratūra darbu paveiks pārskatāmā periodā, jo Valsts kontroles apkopotie materiāli būtiski atvieglos izmeklētāju darbu.

"Lemjot par saukšanu pie kriminālatbildības, mums ir pienākums vērtēt subjektīvo pusi. Ja cilvēks ir pieskaitāms, viņam ir jāatbild par savu rīcību," uzsvēra Stukāns.

Vaicāts, vai kriminālprocesa ietvaros plānots amatpersonām noteikt kādus aizliegumus, Stukāns sacīja, ka to izlems izmeklētāji. "Izmeklēšanai šķēršļu nevar būt. Ja kāds izdomās pretdarboties, tad pret personu var vērst attiecīgus līdzekļus," uzsvēra ģenerālprokurors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!