Lai gan Latvijā privātajos zoodārzos tur savvaļas dzīvniekus, valstī nav speciālistu, kas būtu gatavi rīkoties ārkārtas situācijās, piemēram, ja dzīvnieks izbēdzis un tas ir jānoķer, piektdien intervijā LTV raidījumam "Labrīt, Latvija!" atzina Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Jānis Strautnieks.

Arī viņš, tāpat kā iepriekš vairāki citi speciālisti, klāstījis, ka sabiedrībā neviennozīmīgi vērtēta Līgatnes lācenes Mades nošaušana bijis vienīgais iespējamais risinājums.

Lai gan viņš atzina, ka pēc Mades aizbēgšanas neviens cilvēks vai dzīvnieks nav cietis, bet lēmums par nošaušanu bija pieņemts tāpēc, ka divu dienu laikā nebija nekādu pazīmju, ka lācene būtu gatava doties uz Līgatnes dabas takām, tā vietā Made gājusi Siguldas virzienā.  

 Igaunijas kolēģu sagādāto iemidzināšanas ieroci nebija iespējams izmantot, jo tā darbības rādiuss ir vien desmit metri, bet pieiet lācenei tik tuvu nebija izdevies. Savukārt ziņas par Igaunijas zoodārzā rīcībā esošo tālākās darbības iemidzināšanas ieroci saņemtas tikai dienu vēlāk pēc notikušā. Strautnieks gan nav paskaidrojis, kāpēc tas tā notika un informācija nebija pieejama laicīgi.  

Strautnieks atzina, ka Latvijā neviens nav gatavs ķert no parkiem vai zoodārziem izbēgušus savvaļas dzīvniekus, nav nedz profesionāļu, nedz aprīkojuma.  Pēc Strautnieka domām, Latvijas zoodārzu turētājiem jāapvieno pašiem spēki un jāveido "aizsardzības dienests", kas būtu spējīgs reaģēt un noķert dzīvniekus.

Jau ziņots, ka Līgatnes dabas taku lācene Made svētdien vakarā jau otro reizi gada laikā izkļuva no iežogojuma, izrokoties tam pa apakšu. Dzīvnieka pievilināšanai atkal tika izlikti kārumi, jo tieši ar pārtiku lācene tika atvilināta atpakaļ arī pērnā gada augustā. Pērn lācenes pēdas izdevās sadzīt nākamās dienas vakarā, kad viņa tika pamanīta pie kādas privātmājas, kur mielojās ar āboliem. Lācenei tika iešauta miegazāļu deva, bet tas nelīdzēja un dzīvnieks neaizmiga. Lāci atpakaļ uz voljeru izdevās atvilināt zvērkopei Velgai Vītolai, liekot lietā kārumus.

Šoreiz lāceni Madi atrada otrdien pēcpusdienā kādas privātmājas pagalmāun mēģināja pielabināt ar ēdienu, taču tas nav izdevies un lācene atkal devās mežā.

Pēc Mades meklēšanas pūliņiem otrdien tapis skaidrs - pielabināšanās un ieēdināšana nelīdzēs un lācene nedomā pakļauties un doties atpakaļ uz nožogojumu. Made devās atpakaļ mežā, taču tā kā lāceni nav bijis iespējams arī iemidzināt, savukārt viņas izturēšanās liecinājusi par nervozitāti, Līgatnes novada iedzīvotāju drošības dēļ pieņemts lēmums lāceni nošaut.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!