Foto: LETA

Arī otrs valdības sociālais partneris Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) līdzīgi kā Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) aicinās Saeimas deputātus nekavēties ar valdības iepriekš iecerēto, bet nesen atlikto nodokļu atvieglojumu paaugstināšanu, portālu "Delfi" informēja organizācijā.

LDDK atgādina, ka šā gada 10.maijā notikušajā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē, uzklausot Finanšu ministrijas (FM) speciālistu ziņojumu par iespējamajām nodokļu izmaiņām 2012.-2015.dadā, dota zaļā gaisma piedāvājumam par prioritāti noteikt atvieglojumu par apgādībā esošajām personām paaugstināšanu. Taču nesen FM un valdība atkāpās no šīs vienošanās ar sociālajiem partneriem, vienlaikus atbalstot papildus 70 miljonu latu sadali šā gada budžeta grozījumos.

"Valdības lēmums nepildīt vienošanos ar sociālajiem partneriem nav ilgtspējīgs un demonstrē, ka īstermiņa vajadzības ir svarīgākas par vēlmi risināt tautsaimniecības problēmas ilgtermiņā. Neapliekamā minimuma palielināšana un atvieglojumi par apgādībā esošajām personām ir viens no darba nodokļu plaisas samazināšanas instrumentiem, kas, nodrošinot darba nodokļu samazināšanas pozitīvos pamatefektus, vienlaikus samazina nabadzības riskus visaugstākajā nabadzības risku sektorā – mājsaimniecībām ar bērniem un atstumtības riskus bērniem," norāda LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

LDDK aicina Saeimas deputātus nepieļaut darba nodokļu reformas pārtraukšanu un mērķtiecīgi nodrošināt līdzvērtīgus darbaspēka nodokļus, kas Latvijā nepieciešams Baltijas valstu konkurencē par investīcijām un darba vietām. Tas nodrošinās straujāku kapitāla ieplūšanu, ātrāku ekonomikas izaugsmi un citu.

Kā ziņots, ņemot vērā ierobežotās finanšu iespējas, valdība pagājušajā nedēļā vienojās pagaidām nevirzīt vairākas nodokļu sloga atvieglošanas iniciatīvas, piemēram, paaugstināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu un atvieglojumu par apgādībā esošu personu.

Patlaban neapliekamais minimums ir 45 lati mēnesī. FM vēl šā gada pavasarī prezentētais piedāvājums paredzēja ar IIN neapliekamo minimum trīs gadu laikā palielināt līdz 90 latiem, bet atvieglojumu par apgādājamiem no 70 latiem 2014.gadā paaugstināt līdz 75 latiem un 2015.gadā - līdz 90 latiem.

Ar valdības nostājas maiņu nodokļu atvieglojumu paaugstināšanas jautājumā ir nemierā LBAS, kas vērsīsies pie Saeimas deputātiem ar lūgumu no nākamā gada paaugstināt minimālo mēnešalgu no pašreizējiem 200 latiem līdz 240 latiem. Tāpat LBAS lūgs no nākamā gada celt ar IIN neapliekamo minimumu. Gadījumā, ja šīs iniciatīvas parlamentā negūs atbalstu, savienība ir gatava sākt vākt iedzīvotāju parakstus referedumam par 11. Saeimas atlaišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!