Viedokļu apmaiņa starp valdību un Saeimu par dzimumlīdztiesības jautājumiem un grāmatu "Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards" turpinās. Valdība šajā strīdā nostājas Labklājības ministrijas pusē un atkārtoti noraidīja lūgumu apturēt "Plāna dzimumu līdztiesības īstenošanai 2012.-2014.gadam" darbību.

Ministru kabinets otrdien atbalstīja labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) vadītās ministrijas sagatavoto atbildi Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai. Pēc atbildes vēstules projekta apstiprināšanas, Viņķele arī izteicās, ka "Latvijas Ministru kabinets ir demokrātiskākais ministru kabinets pasaulē".

Vinķele pēc valdības sēdes žurnālistiem pavēstīja, ka cerot uz deputātu sapratni, īpaši uz Ilonu Jurševsku, kura, lai gan parakstījusi deputātu vēstuli, bija arī atbildīga pie šī dzimulīdztiesības politikas dokumenta izveides. "Daļa no deputātiem šajā jautājumā vadās pēc savas pārliecības, par ko viņus ļoti cienu, taču jāatzīst, ka daļā šo deputātu attieksmes pamatā ir zināma liekulība," norādīja ministre.

Jau ziņots, ka šī valdības atbilde būs jau otrā, jo pirmo reizi deputāti uzskatīja, ka ministres atbilde ir nepilnīga un neatspēko komisijas viedokli. Daļa deputātu uzskata, ka Latvijas bērnudārzos nav izmantojama grāmata "Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards" un ir apturams dzimumlīdztiesības plāns 2012. - 2014.gadam. Deputāti norāda, ka pirmo reizi saņemtā atbilde vairākos aspektos bija maldinoša. Deputāti snieguši sešus ierosinājumus, par kuriem vēlējās saņemt atbildes pēc būtības.

"Bez pietiekamas un pamatotas argumentācijas nav pieļaujama situācija, ka sabiedrībai tiek uzspiests dzimumu līdztiesības plānā noteiktais dzimumu līdztiesības politikas virziens ar skaidri izteiktām egalitārās dzimtes ideoloģijas iezīmēm, kuras Latvijas sabiedrības vairumam vispār nav ne zināmas, ne izprotamas, ne pieņemamas," uzsvērts ekspertu viedokļu apkopojumā, ko vēstulē valdībai norādījuši deputāti.

Viņķele savukārt uzskata, ka deputātus maldinājuši eksperti, ko komisija piesaistījusi. Tostarp atbildes vēstulē skaidroti vairāki jēdzieni, kā arī norādīts, ka deputātu piesaistītie eksperti savulaik paši strādājuši valsts pārvaldē ar dzimumlīdztiesības jautājumiem.

"Lai turpmāk izvairītos no maldinošas informācijas izplatīšanas Saeimas deputātiem, aicinu ekspertus konsultēties ar ministriju ekspertiem, sniegt ierosinājumus politiku izstrādei, vienoties par lietotajiem terminiem, kā arī savlaicīgi interesēties par plānotajiem projektiem," sacīts atbildē.

Ministre arī lūgusi deputātus, "pirms deklaratīvu vēstuļu parakstīšanas", pārbaudīt piesaistīto ekspertu iesniegumus, īpaši, ja iepriekš viņi politiski ir bijuši atbildīgi par konkrētās politikas ieviešanu vai pat atbalstījuši politikas plānošanas dokumenta iesniegšanu apstiprināšanai Ministru kabinetā.

LM sagatavotajā atbildē norādīts, ka bērnu grāmatas un metodiskā materiāla izmantošana pirmsskolas izglītības iestādē nav obligāta, un tās izmantošana ir katras pirmsskolas izglītības iestādes un katra pirmsskolas pedagoga izvēle. Ministre nesaskata nepieciešamību veidot darba grupu šī materiāla izvērtēšanai.

Tomēr ministre rosinājusi izvērtēt dzimumlīdztiesības plānā iekļauto pasākumu aktualitāti, kā arī iespējas papildināt to ar jauniem pasākumiem, diskutējot par to Dzimumu līdztiesības komitejas sēdē.

"Uzskatu, ka plānā iekļauto uzdevumu īstenošana ir būtiska ne tikai dzimumu līdztiesības principa īstenošanai visās dzīves jomā, bet arī vērsti uz iespējām palielināt jebkura Latvijas iedzīvotāja atbildīgu, cieņpilnu un veselīgu dzīvi, vienlaikus novēršot sociālās atstumtības un nabadzības risku iestāšanos. Attiecīgi aicinu cienījamos deputātus atbildīgāk izvērtēt priekšlikumu par iepriekš minēto un citu pasākumu īstenošanas apturēšanu," atbildē paudusi Viņķele, ziņoja aģentūra BNS.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!