Foto: LETA

Vairāk nekā puse jeb 52% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju atbalsta priekšlikumu par ministru izvēles nodošanu premjera kompetencē, liecina pētījumu aģentūras “TNS Latvija” un LNT aptauja.

Valsts prezidents Andris Bērziņš iepriekš norādījis, ka strīdi koalīcijā liecina: Latvijā ir nobriedusi konstitucionālā reforma. Valdības veidošanai būtu jābūt citam pamatam, proti, parlaments arī turpmāk ievēlētu premjeru, bet ministru izvēle būtu premjera atbildība.

Arī 52% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem uzskata, ka ministru izvēlei būtu jāpāriet premjera atbildībā. 14% respondentu uzskata, ka tai noteikti būtu jābūt premjera atbildībai, bet atbildi "drīzāk jā" snieguši 38% aptaujāto.

Salīdzinoši biežāk jauno valdības veidošanas modeli atbalsta vīrieši.

29% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem neatbalsta valsts prezidenta izteikto priekšlikumu par ministru izvēles nodošanu premjera kompetencē. 11% pauduši, ka noteikti to neatbalsta, bet 18% teikuši, ka drīzāk neatbalsta.

Valdības veidošanas modeļa pārmaiņas salīdzinoši biežāk neatbalsta sievietes.

Piektdaļai jeb 19% aptaujāto Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju nav konkrēta viedokļa par šo jautājumu.

Salīdzinoši biežāk viedokli par Bērziņa izteikto priekšlikumu - ministru izvēles nodošanu premjera kompetencē - ir grūti paust iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem.

Aptauju pētījumu aģentūra TNS veica sadarbībā ar telekompāniju LNT, raidījumu "900 sekundes", laikā no 2013.gada 2. līdz 4. aprīlim, ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujājot 750 ekonomiski aktīvos Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

TNS pētījums interneta vidē ir reprezentatīvs Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopumam vecumā no 18 līdz 55 gadiem. Izlases kopa ir veidota balstoties uz gadījuma izlasi, izslēdzot pašpieteikšanos. Interneta pētījumu organizēšanā TNS stingri ievēro ESOMAR rekomendācijas interneta aptauju izlašu veidošanā un veikšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!