Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) kārtējo reizi iesniegusi Saeimā grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredz šogad veikt pensiju indeksāciju.

ZZS iesniegtais likumprojekts paredz, ka šogad no 1.oktobra palielināt vecuma, invaliditātes un apgādnieka zaudējuma pensijas, piemērojot dažādus koeficientus. Pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 200 latus mēnesī, ZZS rosina indeksēt ar koeficientu 1,07 jeb palielināt par 7%, pensijas no 200 līdz 300 latiem - ar koeficientu 1,06, pensijas no 300 līdz 500 latiem - ar koeficientu 1,04, pensijas no 500 līdz 700 latiem - ar koeficientu 1,03, pensijas no 700 līdz 900 latiem - ar koeficientu 1,02. Savukārt pensijas virs 900 latiem mēnesī tiek rosināts indeksēt ar koeficientu 1,01 jeb par 1%.

Līdz šim Saeima ir noraidījusi opozīcijas ierosinājumus par pensiju indeksācijas atsākšanu.

Kā ziņots, Latvijas Pensionāru federācija aprīlī iesniedza Saeimā vairāk nekā 106 000 iedzīvotāju parakstu, prasot pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šā gada oktobra.

Labklājības ministrija ir izveidojusi darba grupu šī jautājuma vērtēšanai. Saeimas Sociālo un darba lietu komisija ir aicinājusi ministriju ne vēlāk par 1.augustu iesniegt komisijai priekšlikumus par federācijas ierosinājumiem saistībā ar pensiju indeksācijas atsākšanu šajā gadā. 29.maijā plkst.11 Labklājības ministrijā (LM) notiks pirmā Senioru konsultatīvās padomes sēde, kurā LM prezentēs indeksācijas piedāvājuma variantus.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) iepriekš izteicās, ka pensiju indeksāciju, kuru šogad aktīvi prasa pensionāri un kam atbalstu ir solījuši arī politiķi, var apturēt metalurģijas uzņēmuma "Liepājas metalurgs" krahs. Vēlāk gan ministre solīja ka, neskatoties uz situāciju uzņēmumā, valdība tomēr meklēs iespējas šoruden indeksēt mazās pensijas, ja sociālā budžeta rādītāji saglabās līdzšinējo pozitīvo tendenci, un to sarunā ar Viņķeli esot apstiprinājis arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!