Foto: LETA

Nacionālās apvienības (NA) un vecāku organizāciju uzstādītājam demogrāfijas ultimātam ir nepilnības, tādēļ Labklājības ministrija ir sagatavojusi alternatīvu priekšlikumu par to, kā nākamgad palielināt valsts atbalstu ģimenēm.

To trešdien sasauktā preses konferencē pavēstījusi labklājības ministre Ilze Viņķele (V), uzsverot, ka, piemēram, paģērētā vecāku pabalstu izmaksas termiņa pagarināšana līdz brīdim, kad bērns sasniedz pusotra gada vecumu, labvēlīgāk ietekmētu tā dēvēto turīgo ģimeņu ieņēmumus. Turklāt, lai segtu ar vecāku pabalsta termiņa izmaksas pagarināšanu saistītās izmaksas, būtu jāpalielina sociālo iemaksu likme.

Tādēļ Labklājības ministrija piedāvā nākamgad tikai daļēji ieviest dzimstības veicināšanas pasākumus, par kuru īstenošanu vienošanās tika panākta vēl pērn.

Proti, ministrija piedāvā lēnāk celt minimālo bērna kopšanas pabalstu – to rosināts palielināt nevis līdz 140 latiem mēnesī, bet gan tikai līdz 120 latiem mēnesī. Tāpat ministrija piedāvā piešķirt 100 latus lielu ikmēneša pabalstu māmiņām vai tēviem, kas dodas strādāt, mācīties vai ir reģistrējušies Nodarbinātības valsts aģentūrā.

Šādi "ietaupītos" līdzekļus ministrija rosina izmantot, lai palielinātu Uzturlīdzekļu garantiju fonda maksāto atbalstu bērniem no nepilnām ģimenēm. Patlaban bērniem, kuru tēvi vai mātes izvairās maksāt uzturlīdzekļus, no fonda tiek maksāts samazināts atbalsts, kura apmērs ir 35 vai 40 lati mēnesī. Viņķele uzskata, ka šo atbalstu ir jāpalielina līdz pirmskrīzes līmenim, proti, 50 vai 60 latiem mēnesī.

Ministre arī uzsver, ka gadījumā, ja tiks piemērots Labklājības ministrijas piedāvātais modelis, jau nākamajā gadā tiktu ievēroti nevienlīdzības mazināšanas principi, nebūtu jāceļ sociālā nodokļa likme un jaunie vecāki, ja to vēlētos, varētu iesaistīties darba tirgū vai mācībās.

"Reizēm forma aizēno saturu un mēs aizmirstam, ka mūsu mērķis ir atbalsta palielināšana ģimenēm ar bērniem. Ultimāti ir kara laika termins, kas ir miera laikā liecina par vājumu un argumentu trūkumu, nevis efektīvākā risinājuma meklēšanu," komentējot NA uzstādīto ultimātu, paudusi Viņķele.

NA prasībām atbalstu paudušas gan vecāku organizācijas, gan koalīcijā ietilpstošā Reformu partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!