Foto: LETA

Demogrāfiskās situācijas uzlabošanai nepieciešamas ilgtermiņa investīcijas veselības aprūpes sistēmā un veselības mācības pilnveidošana skolās, šādu viedokli piektdien pauda apaļā galda diskusijas "Demogrāfija - Latvijas problēma Nr.1" dalībnieki.

Kā informēja pasākuma organizators Latvijas Ārstu biedrība, dalībnieki bija vienisprātis, ka šīm investīcijām jābūt apjomīgām un jātiek veiktām jau tuvāko gadu laikā.

"Latvijā ir viena no vislabākajām veselības aprūpes sistēmām, sistēma ir sakārtota, bet tai ir nepieciešami resursi - finanšu un cilvēku. Tāpat ir nepieciešamas ilgtermiņa (uz pieciem līdz desmit gadiem) izvērstas rīcības programmas visās slimību jomās, lai panāktu ievērojamu mirstības samazināšanos un dzīves kvalitātes uzlabošanos," norādīja kardiologs Andrejs Ērglis.

Viņš arī atgādināja, ka uzskats - onkoloģija nozīmē nāvi vai infarkts nozīmē nāvi - nav taisnība. "Ar šodienas medicīnu iespējams šos pacientus izārstēt un dot iespēju viņiem vēl nodzīvot daudzus gadus," uzsvēra Ērglis.

Gan Ērglis, gan Saeimas Demogrāfijas apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) un veselības ministre Ingrīda Circene (V) atzina, ka nepieciešams organizēt līdzīgas diskusijas, lai vienotos par konkrētu rīcību un investīcijām veselības aprūpē demogrāfiskās situācijas uzlabošanai valstī.

Katrai ministrijai būtu jāveic savas jomas demogrāfiskā analīze, lai izveidotu valstī kopīgu demogrāfiskās atveseļošanas karti ar konkrētiem pasākumiem, uzsvēra Parādnieks.

Tikmēr demogrāfs Ilmārs Mežs vērsa klātesošo uzmanību uz faktu, ka nākotnē sieviešu skaits reproduktīvā vecumā samazināsies, tādēļ jau šobrīd jādara viss, lai sievietes laistu pasaulē vairāk bērnu. Viņš aicināja jaunās ģimenes ievērot principu - viens bērns par godu mātei, otrs - par tēvu, trešais - par Latviju.

Savukārt ginekoloģe Dace Matule pievērsās jauniešu nepietiekamajām zināšanām par drošu dzimumdzīvi, bet infektoloģe Ludmila Vīksna uzsvēra nepieciešamību nodrošināt C hepatīta ārstēšanu, ar ko pamatā slimo jauni, darbspējīgi cilvēki.

"To iespējams pilnībā izārstēt, būtiski uzlabojot izārstēto cilvēku dzīves kvalitāti, darba spējas, kā arī atjaunojot vēlmi radīt pēcnācējus," uzsvēra Vīksna.

Diskusiju laikā Saeimas deputāte Daina Kazāka (RP) nāca klajā ar aicinājumu 7.Latvijas Ārstu kongresam pieņemt rezolūciju par izglītības nozīmi demogrāfijas veicināšanā, kongresam apņemoties kvalitatīvi papildināt skolu sociālo zinību programmu saturu attiecībā uz veselības mācību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!