Foto: F64
Dažās dienās Jelgavā no “točkā” iegādāta alkohola mirušie cilvēki “beidzot būs tā kritiskā masa”, lai reāli sāktu aktīvu "točku" iznīdēšanu, uzskata kādreizējais Katastrofu medicīnas centra vadītājs Mārtiņš Šics.

"Šo prognozi es balstu savā līdzšinējā pieredzē, kurā viens no labākajiem piemēriem ir 2000.gada "asiņaino Jāņu" ietekme uz sabiedrības domāšanu, un attieksmes maiņa pret notiekošo. Līdz tam gadu no gada es nenoguris runāju par lielo arvien pieaugošo traumu skaitu Jāņu laikā. Bet tikai tad, kad dažās dienās nositās gandrīz trīsdesmit cilvēki, tiku sadzirdēts. Viss mainījās," atgādina Šics.

Tieši tad arī noticis "klikšķis mūsu kopīgajā domāšanā" un sākusies visu ieinteresēto pušu mērķtiecīga un koordinēta cīņa pret braukšanu pie stūres dzērumā, turklāt, pat pēc līgošanas, kas līdz tam tika attaisnota ar nacionālajām tradīcijām.

"Ceru, ka septiņi Jelgavā noindētie cilvēki būs pietiekošs stimuls sabiedrībai rezultātu pieprasīšanā cīņā pret nelegālo alkohola tirdzniecību," norāda Šics.

Viņš atzīmē, ka kā ārsts un sabiedrības loceklis varētu pārmest policijai par agresivitātes un mērķtiecīguma trūkumu cīņā ar nelegālā alkohola tirgotājiem tā dēvētajās "točkās" un legālo un nelegālo zālīšu tirgotājiem, taču viņš atzīmē, ka policijas darbu vēl vairāk apgrūtina likumdošanā nesakārtotie jautājumi un birokrātiskās prasības, kā arī formālisms.

Šics atzīmē, ka varas struktūras pagaidām neizdara secinājumus no daudzajiem regulāri notiekošajiem gadījumiem, kad saindējušies ir "tikai daži", bet bojā iet "pa kādam" cilvēkam. Šie gadījumi jau kļūst par rutīnu un tikai papildina statistiku, kamēr "pasīvo vairākumu tā neuztrauc".

Viņš pauž nožēlu, ka nav izdarīti nekādi valstiski atbildīgi secinājumi "pēc traģiskajiem notikumiem pie kaimiņiem Igaunijā, kur no nelegālā alkohola īsā laikā mira vairāk par 50 cilvēkiem". Viņš atgādina, ka Latvijā tikpat pasīva attieksme bijusi pēc notikumiem savās mājās, kad 2006. gadā vairāk kā 60 alkohola saindētie Preiļos nonāca slimnīcās.

"Šodien katram būtu jāzina un jāsaprot tas, ka, pat nejauši uzcienāti, varam tikt pacienāti ar šādu nāves dziru, kas sapildīta pa miskastēm salasītās, bet ļoti skaistās ekskluzīvu dzērienu pudelēs. Jāzina, ka cietuši ir daudzi pilnīgi nevainīgi cilvēki, un tas var atkārtoties. Starp cietušiem var būt arī mūsu tuvākie, tostarp bērni," norāda Šics.

Viņa vērtējumā, par attaisnojumu cīņas neuzsākšanai pret nelegālā alkohola tirgošanu nedrīkst kļūt fakts, ka konkrētajā gadījumā pārdodamā dzira - atšķaidītais metilspirts - "točkā" tika tirgots nelielam slēgtam un ierobežotam sociāli nelabvēlīgu personu lokam.

Slimnieki to bija dzēruši un ar to pašu atkārtoti lāpījuši paģiras pat vairākas dienas, turklāt pēc palīdzības viņi bija vērsušies ļoti vēlu, - tad, kad tā vairs nebija iespējama.

Jau vēstīts, ka Jelgavā, Kazarmes ielas apkaimē, vairāki cilvēki smagi saindējās ar nezināmas izcelsmes šķidrumu un miruši. Pēdējā informācija liecina, ka pēc toksiskās vielas dzeršanas miruši jau astoņi cilvēki.

Policija ekspertīzē secinājusi, ka pie vainas bijis metilspirts, ko viņi iedzēruši.

Jelgavas tiesa piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu četrām personām, kas tika aizturētas saistībā ar nelegālā alkohola apriti. Piektajai aizturētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Metilspirts ir bezkrāsains šķidrums ar etilspirtam līdzīgu smaržu, ko lieto krāsu un laku rūpniecībā, etilspirta denaturēšanai, pievieno šķidrajam kurināmajam. Metilspirtu iedzerot, tas iedarbojas galvenokārt uz nervu sistēmu un ir toksiskāks par etilspirtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!