Foto: DELFI

Nacionālā plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) sabiedriskā pasūtījuma daļas nolēmusi nodot "Rīga TV24", "Ogres TV" un SIA "Vidzemes televīzija", kas nodrošina kanālu "Re:TV".

NEPLP bija izsludinājusi trīs konkursus par sabiedriskā pasūtījuma daļas nodošanu komerciālajām televīzijām, kas nodrošinās bezmaksas apraidi visā Latvijā. Konkursi tika izsludināti, lai nodrošinātu informatīvi dokumentālo, reģionālās tematikas, kā arī bērnu un jauniešu raidījumu veidošanu komerciālos medijos bezmaksas apraidē.

Konkursā par bērnu un jauniešu programmas veidošanu uzvarēja "OTV". Pēc NEPLP informācijas, šo kanālu nodrošinās "Ogres televīzija". Saskaņā ar "Firmas LV" datiem SIA "Ogres televīzija" dibināta 1992.gadā. Pērn uzņēmuma apgrozījums bijis 55 338 lati, bet peļņa 92 lati. Uzņēmuma reģistrētais pamatkapitāls ir 48 500 lati.

55,67% uzņēmuma kapitāla daļu pieder Artūram Robežniekam, 23,71% - Nikolajam Ļeoņenko, 14,43% - Ogres novada domei. Pārējās kapitāla daļas pieder Valdim Kupcim - 2,06%, kā arī apdrošināšanas akciju sabiedrībai "Balta", kooperatīvajai sabiedrībai "Ogreks", Ogres rajona pašvaldību savienībai - katram pa 1,03%.

Informatīvi dokumentālos raidījumus veidos "Rīga TV24", ko nodrošina AS "TV Latvija". Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju šī akciju sabiedrība dibināta 2007.gadā. Tās apgrozījums 2012.gadā bijis 66 908 lati, bet peļņa - 510 lati. Uzņēmuma reģistrētais pamatkapitāls ir 25 000 latu. Datubāzē nav norādīts, kas ir šī uzņēmuma īpašnieks.

Savukārt reģionālās tematikas raidījumus veidos SIA "Vidzemes televīzija", kas nodrošina kanālu "Re:TV". Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem uzņēmums dibināts 2010.gadā. Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 114 159 lati. Uzņēmums 2012.gadā strādājis ar 522 latu zaudējumiem. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2000 latu. 100% uzņēmuma kapitāla daļu pieder SIA "Valmieras TV", kas savukārt pieder SIA "Valmieras reģiona patērētāju biedrība".

Kā šodien preses konferencē norādīja NEPLP locekļi, padomei nav likumīgu tiesību pieprasīt informāciju par televīziju īpašniekiem un uzzināt patiesos labuma guvējus.

Tiesības īstenot sabiedrisko pasūtījumu bezmaksas apraidē plānots piešķirt uz trīs gadiem no 2014.gada. Katrs no kanāliem saņems aptuveni 245 000 latu gadā. Finansējums paredzēts sabiedriskā pasūtījuma raidījumu veidošanai.

Kā šodien preses konferencē informēja NEPLP vadītājs Ainārs Dimants, lielākā vienprātība bija par konkursu reģionālā satura programmas veidošanai. Savukārt visasākās diskusijas bijušas par bērnu un jauniešu programmas nodrošināšanu. Šajā konkursā par "OTV" balsoja trīs NEPLP locekļi - Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris, bet pret - Dimants un Gints Grūbe.

Dimants norādīja, ka, viņaprāt, divi citi kanāli - "LoLo TV" un "Chaula TV" - būtu piemērotāki, bet lēmums esot pieņemts balsojot.

Savukārt Dulevska informēja, ka, viņasprāt, piemēram, "LoLo TV" piedāvājums neatbilda sabiedriskā pasūtījuma būtībai.

Viņa atzina, ka vienmēr NEPLP konkursi ir tikuši pārsūdzēti un, visticamāk, arī šis nebūšot izņēmums. Taču padomes locekle uzsvēra, ka konkursa apstrīdēšana neaptur līgumu slēgšanu ar uzvarētājiem.

Kā informēja Dimants, viņš cer, ka jau šonedēļ tiks noslēgti līgumi starp konkursu uzvarētājiem un Latvijas Valsts radio un televīzijas centru, kā arī starp konkursu uzvarētājiem un NEPLP.

Kā ziņots, trijos konkursos bija pieteikušies seši pretendenti, kas iesniedza septiņus pieteikumus.

No nākamā gada "Modern Times Group" kanāli LNT un TV3 nebūs bezmaksas apraidē, tādēļ tika rīkoti konkursi uz sabiedriskā pasūtījuma daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!