Foto: F64

Valsts prezidents Andris Bērziņš otrdien topošajai Laimdotas Straujumas valdībai novēlējis pragmatisku darbu bez priekšvēlēšanu retorikas.

Prezidents tikās ar Straujumu un atzinīgi novērtēja viņas un topošās koalīcijas pārstāvju paveikto jaunas valdības tapšanas procesā, kā arī uzsvēra, ka salīdzinoši īsajā laika periodā līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām no valdības sagaida konstruktīvu, uz rezultātu vērstu darbu, maksimāli ierobežojot priekšvēlēšanu retoriku un koncentrējoties uz pragmatisku darbu valsts interešu vārdā, portālu "Delfi" informēja Prezidenta preses dienestā.

"Es savu iepriekš pausto vērtējumu neesmu mainījis. Šī ir saprātīga kompromisa valdība. Topošajā valdībā ir cilvēki, kuri var sākt darbu uzreiz, jau no pirmās dienas, nepatērējot laiku, lai iepazītos ar lietām. Jebkuram jaunam cilvēkam, kas ienāk šajā sarežģītajā sistēmā, ir jāpaiet vismaz sešiem mēnešiem, līdz saprot kā darīt labāk. Tas ir pilnīgi loģiski, tas nav pārmetums. Šis kabinets varēs padarīt tos darbus, kas ir iesākti," vērtējot jaunās valdības sastāvu un deklarāciju, sarunā ar premjera amata kandidāti uzsvēra Valsts prezidents.

"Delfi" jau ziņoja, ka no premjera amatam virzītās Straujumas pārstāvētās "Vienotības" darbam valdībā virzīti Ingrīda Circene, Andris Vilks un Anrijs Matīss. Apstiprinot valdību, viņi saglabātu savus līdzšinējos amatus - veselības, finanšu un satiksmes ministra portfeļus. Savukārt Ina Druviete no "Vienotības" izvirzīta izglītības un zinātnes ministra amatam.

"Zaļo un zemnieku savienību" (ZZS) topošajā valdībā pārstāvēs Uldis Augulis labklājības ministra amatā, Jānis Dūklavs būs zemkopības ministrs, bet aizsardzības ministrs būs Raimonds Vējonis.
Nacionālo apvienību (NA) valdībā pārstāvēs Dace Melbārde kultūras ministra amatā, Baiba Broka būs tieslietu ministre, bet vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs būs Einārs Cilinskis.

Savukārt "Reformu partijas" ārlietu ministrs arī turpmāk būs Edgars Rinkēvičs, Rihards Kozlovskis saglabās iekšlietu ministra portfeli, bet Ekonomikas ministrijā, piekāpjoties Straujumas uzstādījumiem, RP pārstāvis būs nevis Daniels Pavļuts, bet gan līdzšinējais izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

Saeima par jaunās valdības apstiprināšanu varētu lems trešdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!