Foto: Saeimas administrācija

Ceturtdien, skatot Saeimas Kārtības ruļļa grozījumus, Saeima noraidīja deputāšu Ingas Bites (RA) un Ingas Vanagas (RA) priekšlikumu, kas paredzēja deputātiem uzlikt pienākumu obligāti papildināt savas zināšanas par normatīvo aktu izstrādi, budžeta veidošanas pamatiem, lietišķo etiķeti un protokolu.

Bites un Vanagas priekšlikums paredzēja Saeimas darbību regulējošajā likumā noteikt, ka ikviena parlamentā pirmo reizi ievēlēta deputāta pienākums ir sešu mēnešu laikā pēc mandāta apstiprināšanas minētās zinības par saviem līdzekļiem apgūt Valsts administrācijas skolā.

Vanaga uzsvēra, ka kursus deputāti varētu apmeklēt pirmdienās un piektdienās, kad Saeimā parasti nenotiek nedz komisiju sēdes, nedz plenārsēdes. Savukārt viņas domubiedre Bite, skaidrojot, kādēļ deputātiem būtu jāapmeklē kursus, sacīja, ka, kļūstot par Saeimas deputāti, bijušas neskaidrības par to, kā sagatavot priekšlikumus, piemēram, valsts budžeta likumam.

"Doma ir spēcināt deputātu zināšanas, lai profesionālāk veiktu savus pienākumus," sacīja Vanaga.

Abu deputāšu priekšlikumu pārējie parlamentārieši uztvēra ar ironiju. Piemēram, Kārlis Seržants (ZZS) ironiski norādīja, ka nav saprotams, kādēļ Bite un Vanaga nepieprasa, lai deputāti apmeklē arī astroloģijas kursus.

"Saeima nav mūžizglītības projekts," debatēs par priekšlikumu teica deputāte Ilze Viņķele (V), norādot, ka ikvienam, kurš nolēmis kandidēt vēlēšanās, vēl pirms tam būtu kritiski jāizvērtē savas spējas.

Viņķeles partijas biedrs Edvards Smiltēns, savukārt, uzskata, ka Vanagas un Bites priekšlikums, kas paģēr deputātiem apmeklēt kursus, lai apgūtu likumdošanas un etiķetes pamatus, ir pazemojošs.

Pēc kaismīgām debatēm abu deputāšu priekšlikumu atbalstīja vien divas parlamentārietes, proti, pašas tā autores.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!