Foto: Reuters/Scanpix

Līdz šim ziņu par Latvijas iedzīvotāju iesaistīšanos islāmistu radikālos grupējumos nebija, tomēr nu arī Latvija ir starp tām valstīm, kuras iedzīvotāji karo teroristu rindās, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Drošības policijai ir zināms vismaz viens Latvijas iedzīvotājs, kurš jau vairākus mēnešus atrodas Sīrijā, bet vēl vairāki ir interesējušies par šādu iespēju.

Patlaban daudzu Eiropas valstu drošībnieki uztraucas, ka aizvien vairāk mūsu reģiona iedzīvotāji dodas karot pie teroristiem Sīrijā un Irākā. Piemēram, no Zviedrijas konflikta zonā esot aptuveni 300 cilvēku. Dažus karotājus atklājusi arī Igaunijas drošības policija Kapo, bet Dānijā teroristi pat pamanījušies saņemt ievērojamus valsts pabalstus, laikā, kamēr ar ieročiem rokās karoja Tuvajos austrumos, norāda raidījums.

Latvijas vēstnieks Dānijā Kaspars Ozoliņš secina, ka Dānijas drošības policijai ir zināms par simts dāņiem, kas ir piedalījušies "Islama valsts" bruņotajās cīņās. 16 dāņi ir gājuši bojā, 28 ir atgriezušies atpakaļ no cīņām. Un šobrīd politiskajā dienaskārtībā ir – ko darīt un, kā aizkavēt dāņu radikalizēšanos. Kā aizkavēt, ka viņi dodas uz Tuvo austrumu konflikta rajoniem, vai arī Ziemeļāfrikā, lai kur arī tas nenotiktu.

Latvijā līdz šim nebija ziņas par islāmistu radikāļu atbalstītājiem. Tomēr raidījumam ir zināms, ka vismaz viens Latvijas iedzīvotājs ir devies uz Sīriju un tur karo jau vairākus mēnešus. To apstiprina arī Drošības policija.

"Drošības policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka bruņotajā konfliktā Sīrijā ir iesaistījies viens Latvijas iedzīvotājs, kurš ir pievienojies grupējumiem, kas cīnās pret Sīrijas valdošo režīmu. Vienlaikus ir identificētas arī atsevišķas personas, kuras ir izrādījušas interesi iesaistīties šajā konfliktā. (...) Drošības policija arī aicina visus Latvijas iedzīvotājus, kuriem ir informācija par personu plāniem doties uz Sīriju vai citiem konfliktu reģioniem nolūkā iesaistīties tur vardarbīgās aktivitātēs, informēt par to Drošības policiju," teikts DP atbildē raidījumam.

Drošības policija un arī Iekšlietu ministrija pārmet likumu veidotājiem, ka nav izdarīts solītais, lai teroristu atbalstītājus no Latvijas varētu sodīt krimināli.

Septembrī skaļi izskanēja ziņa par trim nacionālboļševikiem no Ludzas, kuri videointervijās internetā lepojās, ka karo pret Ukrainas karaspēku.

Tolaik par nepieciešamību ātri mainīt likumus aktīvi izteicās premjere un citas augstākās amatpersonas, bet joprojām plānotie grozījumi ir iestrēguši saskaņojumos starp vairākām ministrijām. Iekšlietu uzraugi pārmet Nacionālās apvienības vadītajai Tieslietu ministrijai nevēlēšanos rīkoties ātri un izlēmīgi, norāda raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!