Foto: Shutterstock
Ja kalorijas tevi nebiedē un vēlies ieturēt kārtīgas brokastis, tad sātīgās angļu brokastis būs īsti laikā – tās aizstās ne vien pusdienas, bet, iespējams, pat vakariņas. Lasi tālāk, lai noskaidrotu, ko tad angļi parasti ceļ brokastu galdā, un kā mājās pagatavot bagātīgas brokastis angļu gaumē – gluži kā smalkā viesnīcā vai restorānā.

Jau gadsimtiem ilgi konservatīvie angļi šo savu nacionalitātes iezīmi apliecina arī nemainīgā produktu izvēlē brokastu galdam. Šī tradīcija ir angļu nacionālās kulinārijas pīlārs. Kaut gan brokastis neizceļas ar oriģinalitāti, tomēr tās ir sātīgas un angļu garšas kārpiņu prasībām atbilstošas.

Nedaudz vēstures


Kalorijām bagātīgo brokastu pirmsākumi ir meklējami jau 13. gadsimtā, vēsta "English breakfast society". Popularitātes vilni angļu brokastis piedzīvoja Viktorijas laika angļu strādnieku ģimenēs, jo tikai kārtīgi paēdis cilvēks varēja darīt smagu darbu. Bieži vien nākamā ēdienreize sekoja tikai vakarā, tādējādi pamatīgas brokastis nodrošināja enerģiju visai garajai darba dienai.

"Sātīgu brokastu nepieciešamību var izskaidrot arī ar Anglijas klimata īpatnībām, jo aukstajā un nemīlīgajā laikā organisms pieprasa vairāk kaloriju."

Lai arī laiki ir mainījušies, brokastis Anglijā ir palikušas teju nemainīgas kopš to radīšanas laikiem, jo konservatīvie angļi uzskata, ka tikai pārbaudītas vērtības ir īstas vērtības.

No kā sastāv angļu brokastis

Foto: Shutterstock


Tradicionālas angļu brokastis (full english breakfast) ir pamatīgs pasākums, pēc kura izsalkums neliek par sevi manīt līdz pat vēlai pēcpusdienai. Angļu brokastis reizēm mēdz dēvēt par "fry – up", ko varētu tulkot kā cepienu, jo visas sastāvdaļas var pagatavot vienā pannā.

Angļi brokastis sāk ar auzu putru, tad tiek baudīta bagātīga izlase, kuras sastāvā ir siltas desiņas, ceptas, plaucētas olās vai omlete, kraukšķīgas bekona šķēles, tomātu mērcē apceptas pupiņas, cepti vai grilēti tomāti un cepti šampinjoni, kā arī grauzdēta maize ar sviestu vai marmelādi. Iecienītas angļu brokastu desiņas ir "black pudding" jeb, mums saprotamā valodā runājot – asinsdesas.

"Visi šie produkti tiek pasniegti uz viena liela šķīvja, atgādinot daudzkrāsainu mākslas darbu: koši dzeltenas vēršacis, ko ietver balts olbaltuma mākonītis, rozīgās pupiņas, brūnganie šampinjoni, gandrīz melnās desiņas, sarkanie tomāti un zeltainās tostermaizītes uz šķīvja malām."

Šis jau tā bagātīgais brokastu salikums tiek papildināts ar glāzi apelsīnu sulas, kafijas tasi vai tēju ar pienu. Dažreiz brokastīs pie visa minētā klāt vēl pasniedz kukurūzas pārslas ar pienu un pankūkas ar zemeņu ievārījumu vai rīvētu kartupeļu plācenīšus.

Skaidrs, ka kalorijas skaitīt nav vērts, un, protams, pēc šādām brokastīm ilgu laiku ēšana nebūs ne prātā. Vismaz līdz pieciem pēcpusdienā, kad angļiem ir tradicionālā tējas pauze.

Kā pagatavot angļu brokastis


Konservētās pupiņas tomātu mērcē nedaudz apcep sviestā. Tad sacep divas plānas bekona šķēles (šeit atradīsi padomu, kā pagatavot izcili kraukšķīgu bekonu) un divas desiņas vai cīsiņus tā, lai tiem veidotos brūna garoziņa. Tāpat apcep vai grilē šampinjonus un tomātus (svaigus vai konservētus).

Pannā, kurā cepās bekona šķēles, apcep divas tostermaizītes (jau iepriekš sniedzām noderīgus padomus, lai pagatavotu zeltainas un tiešām gardas tostermaizes), tad izcep arī divas vēršacis. Piecus likumus, kas palīdzēs izcept ideālu vēršaci, atradīsi šeit. Ja vēršacis tev nav pa prātam vari tās aizstāt ar omleti vai plaucētām olām.

To visu skaisti saliec uz viena šķīvja, centrālo vietu ierādot vēršacīm. Neaizmirsti par kafiju un sulu! Labu apetīti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!