Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas (KNAB) birojs līdz 18.decembrim pagarinājis pret KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka bijušo vietnieci, tagadējo juristi Jutu Strīķi ierosināto disciplinārlietu, pastāstījusi Strīķes advokāte Ilona Jirgena.

Jirgena pastāstījusi, ka saistībā ar KNAB vēstulē, kura nosūtīta Strīķei, sniegto motivāciju par disciplinārlietas pagarināšanas iemesliem, viņa nekomentēs, tomēr var izdarīt loģiskus secinājumus un paust viedokli.

"Kad mēs uzzinājām, ka ir ierosināta disciplinārlieta, mums bija pilnīgi skaidrs, kāpēc viņi [KNAB] gribēja apturēt lietas izskatīšanu - lai varētu atkal piemērot kārtējo sodu. Bet tas neizdevās un lieta tika izskatīta, un spriedums ir tāds kāds tas ir", teikusi Jirgena.

Tāpat viņa atzīmējusi, ka pirms KNAB vēstules par ierosinātās disciplinārlietas pagarināšanu pret Strīķi, saņemšanas "bija klusums" - Strīķe netika izsaukta ne, lai sniegtu paskaidrojumus, ne viņai kāds ko jautāja.

"Bija pilnīgs klusums, kamēr pēkšņi viņa saņēma šo vēstuli, ka disciplinārlieta ir pagarināta uz veselu gadu, var teikt," viņa piebildusi.

Viņa klāstījusi, ka "šo disciplinārlietu izskatīt būtu muļķīgi, jo tā ir par to, ko tiesa atcēla. Un, kāpēc viņa ir pagarināta? Cerībā, ka būs vēl divas instances un, ka varbūt spriedums mainīsies. Un tad, ja spriedums mainīsies, tad būs pamats izskatīt šo disciplinārlietu [..]. Bet, ja šis pirmās instances tiesas spriedums paliks tāds, kāds tas ir arī otrajā un trešajā instancē, tad šai disciplinārlietai vispār nav nekādas jēgas".

Līdz ceturtdienas plkst.17.30 plašāku komentāru no KNAB par disciplinārlietas pagarināšanas iemesliem nav izdevies iegūt. KNAB šādu informāciju solījās sniegt piektdien.

Jau vēstīts, ka pēdējā disciplinārlieta, kas tika ierosināta pret KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka bijušo vietnieci, tagadējo juristi Jutu Strīķi varētu noslēgties 15.janvārī, pērnā gada 21.decembrī pastāstījusi KNAB pārstāve Laura Dūša.

Sīkāku informāciju par sākto disciplinārlietu KNAB tobrīd nesniedza.

Rīkojums par disciplinārlietas ierosināšanu parakstīts 19.novembrī, pamatojot to ar pienākumu nepildīšanu, kas saistīts ar Strīķes pazemināšanu amatā.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā saņemta KNAB 10.janvāra apelācijas sūdzība lietā par Streļčenoka bijušās vietnieces, tagadējās juristes Strīķes pazemināšanu amatā.

Par apelācijas sūdzības tālāku virzību tiks lemts pēc Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesneses darba nespējas lapas noslēgšanas.

Savukārt Jirgena pastāstījusi, ka Strīķe apelācijas sūdzību par pirmās instances tiesas spriedumu nav iesniegusi, jo pilnībā piekrīt tiesas nospriestajam.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 4.decembrī pasludināja spriedumu lietā par KNAB priekšnieka Streļčenoka nu jau bijušās vietnieces Strīķes pazemināšanu amatā un nosprieda piedzīt par labu Strīķei no KNAB septiņu tūkstošu eiro morālā kaitējuma kompensāciju.

Tāpat tiesa nolēma apmierināt Strīķes prasību daļā, nospriežot atcelt Strelčenoka noteikto disciplinārsodu par Strīķes pazemināšanu amatā. Tiesa nosprieda, ka spriedums daļā par Strīķei piemēroto disciplinārsodu stājas spēkā nekavējoties.

Strīķe no KNAB prasīja piedzīt 18 tūkstošus eiro.

Tiesa nolēma, ka no KNAB piedzenama arī algas starpība -707 eiro apmērā, kas izveidojusies saistībā ar viņas pazemināšanu amatā. Tiesa noteica, ka naudas summa Strīķei atmaksājama trīs dienu laikā pēc sprieduma spēkā stāšanās dienas.

No KNAB piedzenami arī izdevumi, kas saistīti ar tiesvedību.

Tāpat ziņots, ka Strīķe pārsūdzējusi lēmumu par pazemināšanu amatā, viņa arī prasa morālo kompensāciju un izbeigt mobingu, kuru veicot Streļčenoks.

Strīķes advokāte iepriekš norādījusi, ka Strīķei radušās veselības problēmas. Viens no iespējamajiem veselības sarežģījumus veicinošajiem faktoriem esot atvaļinājuma nepiešķiršana divus gadus. Advokāte uzskata, ka līdz ar atvaļinājuma nepiešķiršanu Strīķei ir pārkāpts Darba likums.

KNAB priekšnieks bija noteicis disciplinārsodu Strīķei - pazemināšanu amatā, nosakot viņu par Juridiskās un personālvadības nodaļas galveno speciālisti uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem no 21.jūlija. Streļčenoks pret Strīķi bija ierosinājis vairākas disciplinārlietas. Viņš Strīķi bija arī atbrīvojis no amata, bet tiesa viņu amatā atjaunoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!