Foto: LETA

"Vienotības" Ētikas komisija šodien pieņēma lēmumu rosināt Jaunatnes organizācijas (VJO) pārstāvi Jāni Egliņu izslēgt no "Vienotības".

"Vienotības" valde gan pirmdien vēl neskatīja Ētikas komisijas rosinājumu izslēgt Egliņu no "Vienotības". Šis jautājums nav politiskā spēka dienas kārtībā, norādīja "Vienotības" preses sekretāre Laila Timrota.

Komisija konstatējusi, ka Egliņš ar savu publisko rīcību kopumā pārkāpis partijas statūtu punktu par aktīvu un godprātīgu piedalīšanos partijas darbā un Ētikas kodeksa apakšpunkta normu par koleģialitātes ievērošanu. "Ievērojot, ka Egliņš pat neiesniedza savas atsevišķās domas par Ētikas komisijas februāra lēmumu, pārkāpa noteikumu par balsojuma konfidencialitāti, vienlaikus sniedz ziņas plašsaziņas līdzekļiem, kas ir nesavienojami ar biedra statusu, kā arī atbilstoši partijas statūtiem rosina un aicina partijas valdi izlemt par Egliņa izslēgšanu no partijas," teikts komisijas lēmumā.

Ētikas komisijas ieskatā par Ētikas komisijas locekļa izslēgšanu var lemt vienīgi partijas sapulce vai kongress, taču konkrētajā gadījumā Ētikas komisijas sēdes laikā Egliņš parakstīja dokumentu par atteikšanos no Ētikas komisijas locekļa statusa.

Ētikas komisija savā lēmumā norāda, ka kopš 9.februāra ir konstatējusi darbības, kas liecina, ka bijušais Ētikas komisijas loceklis Egliņš pauda asus, neiecietīgus viedokļus plašsaziņas līdzekļos, pārkāpa Ētikas kodeksu un asā, tīšā veidā organizēja partijas rindu šķelšanos. Jau iepriekš mikroblogošanas vietnē "twitter.com" Jānis Egliņš veica "ad hominem" uzbrukumus līdzcilvēkiem, uzsverot to fizioloģiskās īpatnības, piemēram, "kādam par melošanu pumpa aug uz sejas", "izkāmējusi govs" un tamlīdzīgi.

Par Egliņa izslēgšanu balsoja Didzis Šēnbergs, Gatis Puriņš, Marija Balcere, Valdis Gavars un Uldis Martinsons, bet pret bija Alma Eihentāle, Gunārs Laicāns un Līvija Plavinska. Cita starpā Ētikas komisija aicina partijas publiskus politiķus un amatpersonas atturēties no sociālā tīkla "twitter.com" lietošanas.

Iepriekš Egliņš bija "Vienotības" Ētikas komisijas loceklis, bet vēlāk atkāpies no šī amata, jo "nespēj uzņemties kolektīvu atbildību par komisijas lēmumu aicināt valdei skatīt Jura Vidiņa izslēgšanu un par potenciāliem līdzīgiem komisijas lēmumiem nākotnē".

Kā ziņots, "Vienotības" Ētikas komisijas aicināja VJO Ētikas komisiju izvērtēt Egliņa atbilstību "partijas biedra statusam un izslēgšanu no partijas". Tika skaidrots, ka Ētikas komisijas balsojums nav izpaužams, bet Egliņš sociālajā tīklā "twitter.com" publiski izpauda savu balsojumu komisijā saistībā ar lēmumu par Vidiņu.

VJO Ētikas komisija uzskata, ka Egliņš nebūtu jāizslēdz no partijas. "Demokrātiskas organizācijas pamatvērtība ir iespēja brīvi kritizēt augstākstāvošos. Vēršanās pret šiem principiem, mūsuprāt, ir vērtējama negatīvi un var būtiski kaitēt organizācijas tēlam ilgtermiņā. Tomēr partija ir arī koleģiāls institūts, un visas domstarpības sākotnēji būtu jāpauž iekšējās diskusijās, atbilstoši partijas pieņemtajiem iekšējiem normatīviem," teikts VJO Ētikas komisijas lēmumā.

Egliņš pauda - ja partijas valde lems izslēgt no "Vienotības" Vidiņu, tad viņš arī plāno izstāties no šī politiskā spēka. Jo šāds valdes lēmums, pēc Egliņa domām, būtu drošs apliecinājums tam, ka šī partija idejiski stāv ļoti tālu no tiem principiem, kurus viņš atbalstīja, iestājoties partijā "Jaunais laiks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!