Foto: Ārlietu Ministrija
Pēc tikšanās ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (V) Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko izteicis cerību, ka Rīga spēs palīdzēt Minskai stiprināt attiecības ar rietumiem, ziņo Baltkrievijas nacionālā ziņu aģentūra "Belta".

"Lai gan vienmēr esam teikuši, ka uzturam draudzīgas attiecības ar kaimiņiem – Krieviju, Latviju, Lietuvu, Poliju un Ukrainu - mēs aizvien esam ieinteresēti vēl vairāk stiprināt attiecības ar rietumiem, īpaši ņemot vērā rietumu pārākumu tehnoloģijās un resursu bagātībā. Mēs no rietumu atbalsta fondiem esam aizņēmušies līdzekļus, lai īstenotu projektus, kuros izmantotas šo valstu tehnoloģijas. Ja Latvija prezidentūras laikā un pēc tam palīdzēs tuvināt Baltkrievijas attiecības ar Eiropas Savienību, mēs to novērtēsim," norādījis Lukašenko.

Savukāt, kā portālu "Delfi" informē Latvijas ārlietu ministrija, Rinkēvičs paudis atbalstu Baltkrievijas integrācijai Pasaules tirdzniecības organizācijā. Tāpat Latvija ar Baltkrieviju esot gatava dalīties pieredzē par nepieciešamo reformu īstenošanu.

Jau ziņots, ka Rinkēvičs ieradies Minskā, lai apspriestu aktuālos reģionālos jautājumus, tostarp situāciju Ukrainā, savukārt galvenā uzmanība veltīta ES un Baltkrievijas attiecībām un tālākajiem soļiem to stiprināšanā Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā. Ņemot vērā to, ka Austrumu partnerība, tai skaitā ar Baltkrieviju, ir viena no Latvijas prezidentūras prioritātēm, Latvija ir ieinteresēta panākt progresu ES-Baltkrievijas attiecībās, īpaši mobilitātes jautājumos, norāda ministrija.

Vēstīts, ka ceturtdien ministrs ticies Baltkrievijas ārlietu ministru Vladimiru Makeju, tikšanās laikā Rinkēvičs aicinājis Baltkrievijas valdību aktīvi strādāt, lai Rīgas samitā tiktu iniciēti ES-Baltkrievijas līgumi par vīzu vienkāršošanu un personu atpakaļuzņemšanu, kā arī parakstīta deklarācija par ES-Baltkrievijas Mobilitātes partnerības izveidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!