Foto: AFP/Scanpix

Par aizdomīgiem darījumiem ar sprāgstvielu prekursoriem, to pazušanas gadījumiem un zādzībām Latvijā turpmāk būs jāziņo Drošības policijai (DP), paredz otrdien valdības pieņemtie noteikumi par kārtību, kādā ziņo par sprāgstvielu prekursoriem, proti, noteiktām vielām un maisījumiem.

Kā portālu "Delfi" informēja Iekšlietu ministrijā, noteikumu izdošanas mērķis novērst un atklāt sprāgstvielu prekursoru iespējamu nelikumīgu izmantošanu. Līdz šim Latvijā nebija noteikts kontrolpunkts ziņošanai par aizdomīgiem darījumiem ar sprāgstvielu prekursoriem, taču aizdomās par noziedzīgu nodarījumu tigus dalībnieki varēja vērsties Valsts policijā, skaidroja Iekšlietu ministrijā.

Kontrolpunkta izveidi paredz Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes regula par sprāgstvielu prekursoru tirdzniecību un lietošanu. Regulā noteikts arī pienākums komersantiem ziņot par minētajiem aizdomīgiem darījumiem ar sprāgstvielu prekursoriem, to pazušanas gadījumiem un zādzībām.

Plānots, ka līdz ar šo noteikumu pieņemšanu paaugstināsies aizsardzības līmenis pret nelikumīgu sprāgstvielu izgatavošanu un izplatīšanu, kā arī tiks izveidots aizsardzības mehānisms to apritei.

Noteikumi izstrādāti nodrošinot arī Eiropas Savienības (ES) tiesību aktu prasību īstenošanu par sprāgstvielu prekursoru tirdzniecību un lietošanu.
ES tiesību akti paredz, ka katra ES dalībvalsts izveido vienu vai vairākus valsts kontaktpunktus ziņošanai par aizdomīgiem darījumiem ar sprāgstvielu prekursoriem, to pazušanas gadījumiem un zādzībām.

Par aizdomīgiem darījumiem ar sprāgstvielu prekursoriem, to pazušanas un zādzībām tirgus dalībniekiem ne vēlāk kā vienas darbdienas laikā pēc fakta konstatēšanas jāziņo Drošības policijai. To izdarīt iespējams pa tālruni 67208999 vai elektroniski - kontaktpunkts@dp.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!