Foto: RIA Novosti/Scanpix
Ja Krievijas agresija Ukrainā netiks apturēta, apdraudētas ir arī citas kaimiņvalstis, intervijā "Latvijas Radio" atzīst Krievijas opozīcijas līderis un bijušais Krievijas premjers Mihails Kasjanovs.

"Krievija pašreiz karo ar Ukrainu. Tas notiek, kā tas notiek. Es, protams, te domāju Putina režīmu nevis visu Krieviju un tās iedzīvotājus, bet gan varu. Un, ja šīs darbības netiks apturētas, tad man jāsaka, ka jā, pašreizējā Krievijas vara apdraud citas valstis. Tādēļ šajā kontekstā situācija Ukrainā ir ārkārtīgi būtiska. Visai civilizētai pasaulei ir skaidri jāpastāv uz saviem principiem. Ja tiks mēģināts apmierināt agresoru ar kaut kādiem kompromisiem, tad ir jāgaida nākamos upurus," prognozē Kasjanovs.

Viņaprāt, Eiropas Savienībai ir skaidri jāpaziņo, ka Putina režīms karo ar Ukrainas tautu, ar Ukrainas varas iestādēm. "Tādēļ te nav nepieciešams kautrēties vai kaut kādā ziņā baidīties no savu politisko uzskatu paušanas šajā jomā."

Kasjanova vērtējumā sankcijas ir pareizs risinājums un tās darbojas. "Tās nav sankcijas pret tautu, tās nav sankcijas pret valsti, tās ir sankcijas pret ekonomiskiem rīkiem. Jā, Putins ar savas propagandas palīdzību mēģina pārliecināt, ka tās ir sankcijas pret iedzīvotājiem, bet tas ir propagandas nevis jūsu pārliecības jautājums. Tādēļ kautrēties no tām nevajag. Sankcijas darbojas un sniedz savu ietekmi."

Viņš "Latvijas Radio" atzīst, ka Krievija piedzīvo ekonomikas problēmas. Tomēr tās bijušas neizbēgamas, jo Putins pēdējos 10 gadus nevis veicinājis konkurenci ekonomikā, bet gan nodarbojies ar uzņēmējdarbības iznīdēšanu un īpašumu pārdali. "Viņš ir uzbūvējis modeli: kapitālisms maniem draugiem," uzskata politiķis. Kremlis ar propagandas palīdzību cenšas pārliecināt krievus, ka sankcijas ir vērstas pret iedzīvotājiem, bet tas tā nav un Eiropas Savienībai par tām nav jākautrējas.

Jautāts par tiem Baltijas valstu iedzīvotājiem, kas atbalsta Putina politiku, Kasjanovs pauž, ka nesaprot šo cilvēku motivāciju: "Viņi, laikam, grib pārcelties uz Krievijas Federāciju un dzīvot tur šajā naida gaisotnē, bez iespējas brīvi izteikt savu viedokli, dzīvot bailēs, ka viņu īpašums vai bizness jebkurā brīdī var tikt atņemts. Ja viņi to vēlas, viņi var pārcelties uz Krieviju un viņiem ar prieku tiks piešķirta pilsonība, lai demonstrētu, ka Putina Krievija nevis Eiropas Savienība ir pasaules gravitācijas centrs."

"Viņiem vienkārši patīk retorika, viņi ir propagandas augļi. Izslēdziet Krievijas pirmo un otro kanālu un jūs par to aizmirsīsiet. Meklējiet informāciju internetā un salīdziniet dažādus avotus un viedokļus par vienu un to pašu jautājumu. Izdariet savus secinājums. Un jūs sapratīsiet, ka dzīvē viss ir savādāk. Tad Putina politika jums vairs nebūs tik mīļa. Jūs redzēsiet, kas ir tas trulums, kas ved Krievijas ļaudis nabadzībā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!