Foto: Saeimas administrācija

Deputātam Dainim Liepiņam (LRA) nav tiesību piedalīties Saeimas sēdē un tiesībsargājošo institūciju pārstāvjiem jārod efektīvāki veidi, lai parlamenta sēde varētu notikt netraucēti, uzsver Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Mūrniece aģentūrai LETA skaidroja, ka Saeimas Prezidijs un Frakciju padome jau pagājušajā nedēļā secināja, ka Liepiņam nav tiesību piedalīties sēdē vai uzturēties deputāta vietā sēžu zālē. "Mēs lūdzam Liepiņa kungu cienīt likumu, cienīt kolēģus, cienīt Latvijas vēlētājus," teica politiķe, aicinot deputātu ievērot Prezidija un Frakciju padomes lēmumu.

Viņa arī pastāstīja, ka jautājumu par kārtības nodrošināšanu pārrunājusi ar iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (V), Valsts policijas un Drošības policijas pārstāvjiem. Mūrniece cer, ka iekšlietu sistēmas pārstāvji atradīs konkrētus praktiskus risinājumus, kā šādas situācijas risināt.

"Esmu pārrunājusi dažādus iespējamus scenāriju ar iekšlietu sistēmas pārstāvjiem, un tas ir viņu uzdevums - atrast efektīvāku veidus, kā nodrošināt kārtību," piebilda Mūrniece. Viņa arī akcentēja, ka Saeimas priekšsēdētāja uzdevums ir vadīt parlamenta sēdi, gādāt, lai tiktu izskatīti likumi un notiktu diskusijas par tiem, bet kārtības nodrošināšana ir iekšlietu jomas ziņā.

Viņa pauda cerību, ka tiesībsargājošo institūciju pārstāvji izdarīs visu nepieciešamo, lai darbs Saeimas sēdē rīt noritētu netraucēti.

Iepriekš tika pieļauts, ka Liepiņu varētu arī neielaist sēžu zālē. Mūrniece šodien gan atturējās nosaukt kādu konkrētu risinājumu.

Kā ziņots, 16.aprīlī plānotā Saeimas sēde uz nedēļu tika atlikta, jo deputāts Dainis Liepiņš neņēma vērā sēdes vadītājas Mūrnieces norādījumus un vairākkārtīgi atteicās pamest Saeimas sēžu zāli.
Kā skaidro Saeimas Juridiskajā birojā, deputāts Liepiņš nedrīkst piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, jo 5.februārī parlaments piekrita deputāta Liepiņa krimināllietas turpmākai iztiesāšanai. Šāds liegums ir spēkā līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs tiesas spriedums, paredz Saeimas Kārtības rullis, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Liepiņš saistībā ar šo situāciju vērsās Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!