Deputāts Dainis Liepiņš (LRA), kura dēļ tika uz nedēļu tika pārtraukta iepriekšējā Saeimas sēde, ceturtdien dosies uz Saeimas sēdi.

Aptuveni pusstundu pirms sēdes sākuma Liepiņš žurnālistiem skaidroja, ka viņam nav nekāda juridiska pamatojuma nedoties uz Saeimas sēdi. To atbalstījusi arī LRA frakcija. Atbilstoši Saeimas Kārtības rullim deputāts tiek uzskatīts par piedalījušos Saeimas sēdēs tad, ja ir reģistrēts visos nepieciešamajos balsojumos, viņš skaidroja.

Policijas darbinieki ceturtdien Saeimā ir krietni vairāk nekā parasti, un atrodas pie katras ieejas Saeimas Sēžu zālē. Likumsargi deputātu neielaida deputātu zonā, bet ļāva apsēsties sēžu zāles viesu sektorā.

Kad Liepiņš iegāja Saeimas galvenajā ēkā, policijas darbinieks viņam izskaidroja, ka Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis izdevis pavēli neļaut Liepiņam piedalīties sēdē, taču viņš var atrasties Sēžu zāles viesu zonā.


Pēc tam, kad Liepiņš ieradās Saeimas Sēžu zālē un palika viesu zonā, viņš žurnālistiem skaidroja – lai arī viņam nav uzrādīts atbilstošs pamatojums, viņš respektēs kolēģu lūgumu nekavēt Saeimas darbu.

Policisti tikai dara savu darbu pēc Ķuža pavēles, viņš klāstīja. Vienlaikus Ķuža lēmumu nevarot saukt par likumīgu.

Liepiņš arī vairākkārt kritizēja Saeimas Juridiskā biroja atzinuma kvalitāti, par ko smietos "jurisprudences students pirmajā kursā". Juridiskā biroja atzinumi esot apšaubāmi, bet Kārtības rulli Liepiņš nodēvēja par brāķi.

"Haoss ir radīts ne jau mūsu iespaidā, bet no Saeimas priekšsēdētājas puses," viņš teica. Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA) vadīšanas prasmes Liepiņš kritizēja vairākkārt.

"Šis ir kauns Saeimai, un ne jau mēs [LRA] graujam Saeimas prestižu, to dara Saeimas prezidijs un Ināra Mūrniece," sacīja Liepiņš.

Liepiņa viedoklim piekrita arī deputāts Artuss Kaimiņš (LRA), pēc kura teiktā, iepriekšējo Saeimas sēdi norāvusi tieši Mūrniece, kura nav zinājusi, kā rīkoties.

"Tiesa visu pierādīs," teica Liepiņš. Vispirms viņš plāno iesniegt sūdzību Saeimas Prezidijam, bet pēc tam - vērsties Administratīvajā tiesā. Ja būs nepieciešams, Liepiņš gatavs savas tiesības aizstāvēt arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Kaimiņš vērsa uzmanību arī uz to, ka Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs katru mēnesi piedalās domes sēdēs, taču žurnālisti tam nepievērš uzmanību.

Jau vēstīts, ka Saeimas pavasara sesijas pirmā sēde 16.aprīlī tika pārtraukta uz nedēļu Liepiņa rīcības dēļ - lai arī Saeima 5.februārī piekrita Liepiņa krimināllietas turpmākai iztiesāšanai un viņš nedrīkst piedalīties Saeimas sēdēs, Liepiņš atteicās pamest sēžu zāli.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli līdz ar Saeimas piekrišanu Liepiņa krimināllietas turpmākai iztiesāšanai, viņš vairs nedrīkst piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi.

"Deputātam ir liegtas tiesības ņemt aktīvu dalību Saeimas sēdes. Atrodoties Saeimas sēžu zāles daļā, kur tiek notiek aktīvs darbs - balsošana un citas darbības, deputāts var ietekmēt deputātu darbu," iepriekš klāstīja Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere.

Liepiņš paziņojis, ka vērsīsies Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā un Saeimas Juridiskā birojā ar lūgumu skaidrot un pamatot, kāpēc un ar kādu likumu normām viņš ir atstādināts no iespējām piedalīties un balsot Saeimas sēdēs un komisijās. Viņa ieskatā Saeimai nebija tiesību viņa gadījumā piemērot normu par izdošanu kriminālvajāšanai.

Foto: DELFI

Liepiņa pilnvaras ir iesaldētas un viņš nevar piedalīties ne Saeimas, ne tās komisiju sēdēs, portālam "Delfi" iepriekš skaidroja Pleps.

Ja deputāts izdots kriminālvajāšanai, viņš nevar piedalīties parlamenta darbā un īstenot savu mandātu - piedalīties Saeimas, komisiju, darba grupu sēdēs, paredz Kārtības rullis

Jau vēstīts, ka Saeimas pavasara sesijas pirmā sēde tika pārtraukta uz nedēļu Liepiņa rīcības dēļ - lai arī Saeima 5.februārī piekrita Liepiņa krimināllietas turpmākai iztiesāšanai un viņš nedrīkst piedalīties Saeimas sēdēs, Liepiņš atteicās pamest sēžu zāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!