Foto: LETA
Drīzumā plānots pabeigt Lubāna ezera dienvidaustrumu dambja rekonstrukciju, informē Zemkopības ministrijā (ZM).

Rekonstrukcijas mērķis ir piegulošo teritoriju aizsardzība no plūdu draudiem.

Lubāna ezera dienvidaustrumu dambja kritiskā stāvokļa dēļ pastāvēja nacionāla mēroga plūdu draudi, jo varēja applūst līdz 60 tūkstošiem hektāru zemes, piebilst ZM.

Ministrijā skaidro, ka kopumā dambis rekonstruēts 11,1 kilometra garumā, bet 3,9 kilometru garumā tas papildus nostiprināts ar metāla sietu konstrukcijām, kas pildītas ar dolomīta akmeņiem.

Lubāna ezera dienvidaustrumu dambja rekonstrukciju paredzēts noslēgt šā gada 31. augustā.

Projekts "Lubāna ezera hidrotehnisko būvju kompleksa aizsargspēju palielināšana pieguļošo teritoriju aizsardzībai pret plūdu draudiem - 1. kārta Dienvidaustrumu dambja rekonstrukcija" tiek īstenots Eiropas Reģionālās attīstības fonda aktivitātē "Vides risku samazināšana" un tā izmaksas ir 1,3 miljoni eiro.

Būvniecības tehnisko projektu izstrādāja SIA "Geo Consultants", projekta tehnisko realizāciju veic SIA "Riga rent", bet būvuzraudzību nodrošina SIA "Zvidze".

Jau vēstīts, ka 2012.gadā Lubānas ezera dambja kritiskā stāvokļa dēļ tika sasaukta Krīzes vadības padomes sēde.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) skaidroja, ka ezera dienvidaustrumu dambja pārraušanas gadījumā var notikt nacionāla mēroga plūdi un apdraudēta būs arī Daugavas hidroelektrostaciju kaskādes darbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!