Foto: DELFI

Kukuļa nodošana VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētājam Uģim Magonim varētu būt notikusi Pērnavā, vēsta Igaunijas mediji, atsaucoties uz izmeklētāju rīcībā esošu informāciju.

Vairāki avoti Igaunijas likumsargājošās iestādēs laikrakstam "Postimees" atklāja, ka Magonis personīgi devies uz Igauniju, lai tiktos ar Igaunijas dzelzceļa uzņēmuma "Skinest" vadītāju Oļegu Osinovski un šīs tikšanās laikā Pērnavā notikusi kukuļa nodošana.

Laikraksts "Aripaev" ziņo, ka pēc Latvijas prokuratūras lūguma Igaunijas drošības policija veikusi kratīšanu Osinovska uzņēmuma birojos Tallinā.

Iepriekš Igaunijas laikraksts "Postimees" ziņoja, ka Magonis aizturēšanas laikā mēģinājis bēgt. Magoni mēģināts aizturēt uz Igaunijas-Latvijas robežas, kad viņš ar šoferi atgriezies no Igaunijas. Ignorējot aicinājumu apstāties, abi metušies bēgt. Bēgšanas laikā automašīna attīstījusi ātrumu līdz 200 kilometriem stundā.

Bēgšanas mēģinājums beidzies pēc vairākiem kilometriem, kur notikuši ceļa remontdarbi un bēgļu automašīnai nācies samazināt ātrumu.

Magoni aizturēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki. Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" ziņoja, ka nepilnu pusmiljonu eiro liels kukulis tika atrasts Magoņa automašīnā viņa aizturēšanas brīdī.

Magonis tiek turēts aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" (LDz RSS) nesenu daudzmiljonu iepirkumu - četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Igaunijas miljonāram Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest".

Igaunijas prokuratūras pārstāve Kadrija Tammaja apstiprinājusi, ka Latvijas prokuratūra lūgusi palīdzību Igaunijas Drošības dienestam un Igaunijas ģenerālprokuratūrai saistībā ar Magoņa lietu, vēsta "Delfi.ee". Latvijas prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe teica, ka Starptautiskās sadarbības nodaļas virsprokurore nekomentē, vai Latvijas prokuratūra lūgusi palīdzību Igaunijas tiesībsargājošajām iestādēm. Šis jautājums esot jāuzdod KNAB, taču birojs no komentāriem atsakās.

Pierādījumu kopums dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka kukulis, kura apmēru birojs neatklāj, saņemts saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" iepirkumu, norāda KNAB.

Osinovskis savukārt noliedzis korupciju darījumā par lokomotīvju pārdošanu LDz, vēstīja Igaunijas portāls "Delfi.ee".

Krimināllikums par Magonim inkriminēto noziegumu paredz brīvības atņemšanu no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

KNAB darbinieki Magoni aizturēja pagājušās ceturtdienas vakarā. Sestdien Rīgas rajona tiesa viņam piemēroja apcietinājumu, taču šo tiesas lēmumu var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Magonis LDz valdes priekšsēdētāja amatu ieņēma nepilnus desmit gadus - kopš 2005.gada 1.septembra. Pirms tam no 2003.gada viņš bija šī uzņēmuma padomes loceklis un padomes priekšsēdētājs. Magonis pagājušajā piektdienā no amata atbrīvots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!