Foto: LETA

Mums ir ļoti daudz jāstrādā ar Krievijas pusi, jāizdara politiskais spiediens, lai Igaunijas Drošības policijas (KaPo) līdzstrādnieks Estons Kohvers pēc iespējas ātrāk atgrieztos mājās, uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ministrs pēc tikšanās ar jauno Igaunijas ārlietu ministri Marinu Kaljurandu norādīja, ka Latvija jau no pirmās dienas, kad drošībnieks tika nelikumīgi aizturēts, ir paudusi nosodījumu. Tāpat izskanējis publisks atbalsts, šī gada sākumā savas vizītes laikā Maskavā šo jautājumu pārrunājot ar savu kolēģi.

Tāpat Rinkēvičs, kuram, līdzīgi kā pārējiem Igaunijas delegācijas viesiem, pie apģērba bija piesprausta dzeltena lentīte, kas simbolizē atbalstu Kohveram, norādīja, ka šajā jautājumā ir jāturpina darbs ar Igaunijas kolēģiem, lai strādātu pie vienotas Eiropas Savienības (ES) pozīcijas, nodrošinot nepārtrauktu spiedienu.

Savukārt Kaljuranda personīgi pateicās visām Latvijas amatpersonām, kā arī iedzīvotājiem, kuri dalās bažās par Kohvera situāciju. Arī viņa nosodīja Krievijas tiesas spriedumu, pieprasot viņa atbrīvošanu.

"Diemžēl politisks nosodījums viņu vēl nav atbrīvojis, taču mēs neapstāsimies, mēs darbosimies, līdz viņš tiks atbrīvots," viņa sacīja. "Tā nav tikai Igaunijas un Krievijas lieta, jo neviena valsts nevar būt droša, ka nenotiks kas līdzīgs."

Vēstīts, ka Pleskavas tiesa Maskavas specdienestu nolaupītajam KaPo līdzstrādniekam Kohveram trešdien piesprieda 15 gadu cietumsodu. Pleskavas tiesa Kohveru atzina par vainīgu spiegošanā, kontrabandā, nelikumīgā ieroču glabāšanā, kā arī piecās apsūdzības epizodēs par nelikumīgu robežas šķērsošanu. Igaunijas drošībniekam piespriests 15 gadu cietumsods, kā arī 100 000 rubļu (1430 eiro) naudas sods.

Kā ziņots, Krievijas drošības dienesti pērn 5. septembrī nolaupīja Kohveru Luhamā, Igaunijas dienvidaustrumos pie Igaunijas un Krievijas robežas, un ar varu aizveda uz Krieviju, kur viņš apsūdzēts spiegošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!