Foto: Saeimas administrācija

Saeimā pārstāvētie politiskie spēki pagaidām nepauž gatavību parakstīt Latvijas Reģionu apvienības (LRA) ierosinājumu par parlamenta priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) atcelšanu no amata.

Ja jautājums nonāks skatīšanā Saeimā, tad tā varētu būt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) katra deputāta izšķiršanās, kā rīkoties, sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Tomēr taujāts, vai tas nozīmē brīvo balsojumu, Brigmanis skaidroja, ka frakcija var pieņemt arī lēmumu par vienotu pozīciju. Ja LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dainis Liepiņš paudīs vēlmi nākt uz ZZS frakciju, deputāti būs gatavi uzklausīt viņa argumentus, skaidroja politiķis.

Vaicāts, kā kopumā vērtē Mūrnieces darbu Saeimas priekšsēdētājas amatā, Brigmanis atbildēja, ka viņa attieksme ir divējāda un vērtējums nav viennozīmīgs. Viņš skaidroja, ka savu viedokli veidojis, salīdzinot ar iepriekšējiem parlamenta spīkeriem, kuru darbam bija iespēja sekot. No sīkākiem komentāriem ZZS Saeimas frakcijas vadītājs gan atturējās. Politiķis norādīja, ka par LRA rosinājumu ZZS deputāti neparakstītos.

''Vienotības'' līdere Solvita Āboltiņa prognozēja, ka koalīcijas deputāti neparakstīs LRA ierosinājumu, kaut LRA kritika ir arī pamatota. Tas ir jautājums par koalīciju, norādīja politiķe, piebilstot, ka LRA argumenti ir saprotami.

Arī "Saskaņas" un "No sirds Latvijai" politiķi norāda, ka nepieciešams redzēt pamatojumu LRA lēmumam virzīt izskatīšanai jautājumu par neuzticības izteikšanu Saeimas priekšsēdētājai.

LRA frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš, taujāts, vai līdz ar LRA deputātiem ir vēl divi citi parlamentārieši, kuri būtu gatavi parakstīt lēmumprojektu par Mūrnieces atbrīvošanu no amata, skaidroja, ka pašlaik norisinās šī jautājuma apspriešana LRA iekšienē. Saņemot pozitīvu vērtējumu šādai iniciatīvai no apvienību veidojošajiem politiskajiem spēkiem un nodaļām, LRA no pirmdienas, 26.oktobra varētu sākt konsultācijas ar citām Saeimā pārstāvētajām partijām.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli lemt par parlamenta Prezidija locekļa atsaukšanu var pēc ne mazāk kā desmit deputātu iesnieguma. LRA Saeimā pārstāv astoņi deputāti.

Kā ziņots, LRA par šo jautājumu nedēļas laikā vēl notiks konsultācijas ar savām nodaļām, biedriem un atbalstītājiem, un pēc tam jautājums par neuzticības izteikšanu Mūrniecei tiks izskatīts ar parlamentā pārstāvētajām politiskajām partijām.

"Mūrnieces profesionālā darbība un pēdējā laika rīcība nav viņas augstajam amatam atbilstoša. Viņas selektīvā attieksme pret Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, vienpersoniskā lēmumu pieņemšana un visbeidzot klaja, publiska melošana, nomelnojot mūsu frakcijas biedrus, ir pilnībā nepieņemama un pārkāpj jebkādas vispārpieņemtas uzvedības normas. Šajā situācijā mums nekas cits neatliek, kā izvērtēt Mūrnieces atbilstību ieņemamajam amatam un lemt par neuzticības izteikšanu viņai," iepriekš paudis Liepiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!