Foto: LETA

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) regulāri no patvēruma meklētājiem saņem jautājumus par iespējām izdzīvot ar ārvalstniekiem pieejamo finansējumu.

8. augustā patvēruma meklētāju centrā Muceniekos aptuveni 20 patvēruma meklētāji protestā pauduši neapmierinātību ar dzīves apstākļiem Latvijā. PMLP skaidroja, ka šāda veida protesta akcijas iepriekš nav bijušas, tomēr jautājumi par iespējām izdzīvot ar pieejamo finansējumu tiekot saņemti regulāri.

PMLP atgādināja, ka valdība iespēju robežās ir paaugstinājusi dienas naudu patvēruma meklētājiem no 2,15 eiro uz trīs eiro.

Patvēruma statusu saņēmušajiem pabalsts samazināts 2015. gadā, un šobrīd ar mēnesī saņemto 139 eiro pabalstu ir ļoti sarežģīti uzsākt dzīvi ārpus patvēruma meklētāju centra, jo, lai īrētu dzīvokli, ir nepieciešama pirmā iemaksa par diviem mēnešiem.

Tāpat statusu saņēmušajiem ir arī jāmaksā komunālie maksājumi, ir nepieciešamas sadzīves lietas, lai uzsāktu patstāvīgu dzīvi un jāiegādājas iztika. Iespējams, ka kādam ir nepieciešama arī medicīniskā aprūpe un zāles, norādīja PMLP.

Rīcības plāns patvēruma meklētāju atlasei un pārvietošanai ietver trīs virzienus – personu atlasi un pārvietošanu, patvēruma meklētāju uzņemšanu un izmitināšanu, kā arī sociālekonomiskās iekļaušanas pasākumus. Tieši pēdējā rīcības plāna sadaļa par sociālekonomiskās iekļaušanas pasākumiem ietver aktivitātes, kas nodrošina mentoru un sociālo darbinieku palīdzību bēgļa un alternatīvo statusu saņēmušajām personām mājokļa un darbavietas atrašanā.

Savukārt sociālie darbinieki un mentori strādā Labklājības ministrijas un Sabiedrības integrācijas fonda pārraudzībā. PMLP sadarbībā ar citām institūcijām, konstatējot šīs problēmas, gatavo grozījumus Patvēruma likumā un meklē citus atbalsta veidus, lai savas kompetences robežās palīdzētu šajā situācijā.

Jau ziņots, ka valsts pērn apņēmās divu gadu laikā uz Latviju pārvietot 531 patvēruma meklētāju. Lielākā daļa būtu no Eiropas Savienības valstīm – Grieķijas un Itālijas, taču 50 cilvēkus nepieciešams pārvietot no trešajām valstīm - šobrīd tas notiek no Turcijas.

Kopumā Latvija Eiropas Savienības pārvietošanas programmā no Grieķijas, Itālijas un Turcijas jau uzņēmusi 56 personas. Daļai jau piešķirts patvēruma statuss.

Neraugoties uz Latvijas apņemšanos uzņemt iepriekšminēto 531 ārvalstnieku, nelegālie imigranti arī ikdienā iekļūst Latvijas teritorijā un pieprasa patvērumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!