Foto: LETA
Piespiedu atsavināšanas procesa sākšana SIA "Homburg Zolitude" piederošajam īpašumam Priedaines ielā 20 ir tikai un vienīgi "Eesti Kreditbank" lēmums, norāda uzņēmums, komentējot informāciju, ka "Homburg Zolitude" vēlas izvairīties no kompensāciju maksāšanas Zolitūdes traģēdijā cietušajiem.

Uzņēmums publiskā paziņojumā informē, ka tas jau vairākus gadus mēģinājis novērst šo situāciju, tostarp lūdzot ierosināt tiesisko aizstāvības procesu, un norādot, ka "nu izskatās, ka "Eesti Kreditbank" gaidīšanas mēram ir pienācis gals".

"Līdz ar to banka, visticamāk, ir nolēmusi meklēt jaunu investoru, ko "Homburg Zolitude" nekādā veidā nespēj ietekmēt. "Homburg Zolitude" faktiski ir zaudējusi jebkādas iespējas lemt par tālāko objekta attīstību un nākotni. Ņemot vērā minēto, nav nekāda pamata apgalvot, ka tiek realizēta shēma, lai cietušo ģimenes nesaņemtu kompensācijas. Tie ir klaji meli," teikts paziņojumā, ko uzņēmuma vārdā izplatījusi sabiedrisko attiecību konsultante Rūta Grikmane.

"Homburg Zolitude" apstiprina, ka savulaik saņēmusi Rīgas domes ierosinājumu atdāvināt īpašumu Priedaines ielā 20 pašvaldībai, bet vēlāk iesaistīties maiņas darījumā, apmainot minēto īpašumu pret līdzvērtīgu zemes gabalu. "Ņemot vērā to, ka īpašumā Priedaines ielā 20, Rīgā, būvniecībā ir ieguldīti milzīgi līdzekļi, kas nāk no aptuveni 800 Nīderlandes privātpersonu, tostarp arī pensionāru, kabatām, piedāvājums par dāvinājumu netika atbalstīts. Savukārt maiņas piedāvājums beidzās ne ar ko," norāda uzņēmumā.

""Homburg Zolitude" aizvien izskata iespējas vērsties Starptautiskajā ieguldījumu strīdu izskatīšanas centrā ar investīcijas prasību pret Latvijas valsti, jo uzskata, ka pašreiz izveidojusies situācija, kas investoriem radījusi milzīgus zaudējumus, bez iespējām risināt problēmu tiesiskā ceļā," teikts paziņojumā.

Tāpat uzņēmums uzsver, ka tas jau kopš traģēdijas pildījis visas uzliktās saistības, finansiāli atbalstījis arī vairāku cietušo ģimenes, nodrošinājis ēkas uzturēšanu un apsardzi, kā arī centies sadarboties ar visām iesaistītajām institūcijām un organizācijām. Līdz ar to uzņēmums aicina "nepadoties priekšvēlēšanu vilnim un atspoguļot notiekošo korekti".

"Latvijas Avīze" ziņoja, ka daudzdzīvokļu ēkai, kas atrodas Zolitūdes traģēdijas vietā – Priedaines ielā Rīgā – tiek meklēts pircējs, kas būtu gatavs to attīstīt kā dzīvojamo namu, un tagad šīs ēkas piespiedu pārdošanas vērtība ir 3,2 miljoni eiro. Savukārt iespējamā dzīvojamās ēkas tirgus vērtība varētu būt 4,6 miljoni eiro.

Savukārt biedrības "Zolitūde 21.11" vadītāja Regīna Ločmele-Luņova laikrakstam paudusi bažas, ka izsole organizēta, lai ēkas attīstītājs varētu izvairīties no kompensāciju maksāšanas traģēdijā cietušajiem.

Šobrīd kompensācijas cietušie neņem no SIA "Homburg Zolitude". Tāpēc zemesgrāmatā ir vairāku personu – gan ugunsdzēsēju, gan bojāgājušo radinieku – atzīmes par ķīlas tiesību prasības nodrošināšanu civillietās pret "Homburg Zolitude". "Mainoties ēkas īpašniekiem, šīs atzīmes jaunajiem īpašniekiem nebūtu aktuālas, "Homburg Zolitude" bankrotētu un tādējādi izvairītos no kompensāciju maksāšanas," laikrakstam Ločmele-Luņova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!