Foto: DELFI Aculiecinieks

Portāla "Delfi" lasītājs Jānis Kazaks septembra izskaņā foto kadros tvēris unikālo Daugavgrīvas cietoksni Rīgā, kas gandrīz nepārveidots saglabājies kopš 18. gadsimta.

"Daugavgrīvas cietoksnis. Pirms 400 gadiem zviedri īstenoja cietokšņa būvi. Laika ritumā tas modernizēts, spridzināts, atjaunots. Cietoksnī saimniekoja dažādu politisko režīmu Latvijā militāristi, nomainot viens otru, parasti tas notika pēc aktīvas konfrontācijas.

Pašreiz cietoksnis ir apmeklētājiem atvērta teritorija, kuru norobežo aizsargvaļņi ar pazemes kazemātiem (īstas katakombas). Padomju laikā tajos glabāti ieroči, munīcija, bijušas jūras kara flotes remontdarbnīcas, mūsdienās - radošas izpausmes vieta māksliniekiem.

Teritorijas centrā saglabājušies atsevišķi artefakti, piemēram, ūdenstornis, kas celts uz sagrautas baznīcas zvanutorņa (ap 1938. gadu, pulvertoņa atliekas, kas atgādina masīvas viduslaiku pilsdrupas. Kazarmas, baznīcas, skolu un citas būves sen aizskalojusi laika upe.

Ārpus cietokšņa, Buļļupes krastā atrodas vidi degradējoša būve (no 2013. gada), bijusī jūras kara bāze. Fotogēna ar apokaliptisku akcentu vestibilā. Ak, ja iemirdzētos zaļā krāsa, zaļā laimes krāsa, dolāru krāsa."

Vairāk par cietoksni un tā vēsturi lasi šeit.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!