Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti parlamentā iesnieguši likuma "Par valsts pensijām" grozījumus, kas paredz palielināt minimālo pensiju, portālu "Delfi" informēja ZZS preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Politiskais spēks skaidro, ka jau 12. Saeimas laikā ZZS rosināja un atbalstīja virkni pasākumu – straujāku pensiju indeksāciju un piemaksas pie pensijām, kas palielināja senioru ienākumus, tomēr mazo pensiju saņēmējiem joprojām situācija ir smaga.

Tāpēc ZZS Saeimas frakcijas deputāti rosina no likuma "Par valsts pensijām" izslēgt normu, ka vecuma pensijas apmērs nedrīkst būt mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo vecuma pensiju. Tā vietā likumā piedāvāts minimālo valsts vecuma pensiju noteikt 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās algas. Tā šogad ir 430 eiro mēnesī.

Paredzēts, ka starpību no personai piešķirtās valsts vecuma pensijas apmēra līdz minimālai valsts vecuma pensijai būtu jāsedz no valsts pamatbudžeta.

Lai izmaiņas likumā stātos spēkā jau septembrī, Labklājības ministrijai līdz šā gada 1. jūlijam plānots uzdot veikt aprēķinus par valstī noteiktā minimālās valsts vecuma pensijas pārrēķinu un iesniegt tos Ministru kabinetam.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras dati liecina, ka pērn novembrī vecuma pensijas bija piešķirtas 453 256 personām. 54 139 senioriem pensijas apmērs bija mazāks par pusi no minimālās algas.

ZZS vērš uzmanību, ka teju visas politiskās partijas pirms 13. Saeimas vēlēšanām solīja dažādus atbalsta pasākumus, lai uzlabotu senioru materiālo nodrošinātību, taču topošās valdības deklarācijas melnrakstā šīs apņemšanās nav atrodamas.

Likuma grozījumi iesniegti Saeimā. Parlamentam būs jālemj, vai tos nodot izskatīšanai komisijās.

Kā liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati, 2017. gadā Latvijā nabadzības riskam bija pakļauti 446 tūkstoši jeb 23,3% iedzīvotāju. Tas par 1,2 procentpunktiem vairāk nekā 2016. gadā.

2017. gadā, palielinoties rīcībā esošajiem ienākumiem, pieauga arī nabadzības riska slieksnis – līdz 367 eiro mēnesī vienas personas mājsaimniecībai (2016. gadā – 330 eiro mēnesī).

Visvairāk nabadzības riskam bija pakļauti vientuļie seniori vecumā virs 65 gadiem. 2017. gadā tādu bija 74% (2016. gadā – 72,8%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!