Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pagaidām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām pieteikts vienāds skaits vīriešu un sieviešu kandidatūru, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) EP vēlēšanu mājaslapā publicētā informācija.

Pirmajā kandidātu sarakstu pieņemšanas dienā iesniegti divi saraksti - no politisko partiju apvienības "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie".

Abos sarakstos pieteikts maksimāli iespējamais kandidātu skaits - 16 jeb divas reizes vairāk nekā no Latvijas EP ievēlamais deputātu skaits.

Vidējais līdz šim pieteikto kandidātu vecums ir 43,3 gadi. Jaunākajam kandidātam ir 26 gadi, bet vecākajam - 67 gadi. Visiem kandidātiem ir augstākā izglītība.

No kandidātiem vienam ir Latvijas un Kanādas dubultpilsonība.

Lielākā daļa jeb 20 no 32 kandidātiem kā dzīvesvietu norādījuši Rīgu.

Partijas "Attīstībai/Par!" saraksta pirmo un otro numuru ieņem politologs Ivars Ijabs un bijusī "RB Rail" vadītāja Baiba Rubesa. "Attīstībai/Par!" sarakstā ir četri zinātņu doktori - Ijabs, Marija Golubeva, Ainārs Dimants, Laima Geikina, trīs Saeimas deputāti - Golubeva, Inese Ikstena, Arturs Toms Plešs, kā arī divi Eiropas Savienības institūciju profesionāļi - Adriana Treikule un Gundars Ostrovskis.

Sarakstā iekļauti arī Baltijas liberālo jaunatnes organizāciju tīkla dibinātāja Jeļena Jesajana, Latvijas ārpolitikas institūta pētnieks un ilggadējs Eiropas Latviešu apvienības prezidents Aldis Austers, Rīgas domes deputāts, inovāciju un jaunuzņēmumu vadības speciālists Viesturs Zeps, starptautiskās pilsoniskās līdzdalības veicinātājs Miks Celmiņš, Īrijas-Latvijas Tirdzniecības kameras valdes priekšsēdētāja Ilze Krēsliņa un Valsts zāļu aģentūras vadošs darbinieks Sergejs Akuličs, informēja Bargā.

Partijas "Progresīvie", kura šodien otrā iesniedza savu sarakstu, līderi EP vēlēšanās ir cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas "Sustento" vadītāja Gunta Anča un "Progresīvo" priekšsēdētājs Roberts Putnis.

No partijas kandidē arī projekta "Iespējamā misija" skolotāja un lektore Rīgas Stradiņa universitātē Antoņina Ņenaševa, vides aktīvists un nodibinājuma "Vides izglītības fonds" projektu vadītājs Edmunds Cepurītis, Latvijas Aviācijas arodbiedrības valdes priekšsēdētāja un juriste Dace Kavasa, Eiropas Komisijas Preses dienesta preses sekretārs Uldis Šalajevs, advokāte un Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētā profesore Solvita Olsena un uzņēmējs un bijušais "Progresīvo" vadītājs Ansis Dobelis.

No "Progresīvajiem" EP vēlēšanām kā kandidāti izvirzīti arī Latvijas Universitātes Socioloģijas nodaļas asociētā profesore Līga Rasnača, dienesta "Samariešu atbalsts mājās" vadītājs Viesturs Kleinbergs, Rīgas Kino muzeja kuratore Agnese Logina, Brīvības un solidaritātes fonda valdes loceklis, vieslektors Stokholmas Ekonomikas augstskolā Māris Graudiņš, Eiropas Pretnabadzības tīkla Latvijas organizācijas vadītāja Laila Balga, Aizsardzības ministrijas vecākais eksperts, domnīcas "The Jamestown Foundation" analītiķis Olevs Nikers, komunikāciju konsultante jaunuzņēmumiem Maija Krastiņa, kā arī jurists un uzņēmējs Sergejs Parvatkins.

Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana šā gada EP vēlēšanām turpināsies līdz 21.martam. Līdz šim piekļuvi CVK kandidātu sarakstu sagatavošanas lietojumprogrammai pieprasījušas 11 partijas un partiju apvienības.

EP vēlēšanas notiks maija nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!