Foto: LETA
Saeimas Mandātu un ētikas komisija trešdien izlēma ļaut deputātiem iepazīties ar kriminālprocesa, kurā par krāpšanu lielā apmērā lūgts kriminālvajāšanai izdot parlamentārieti Ati Zakatistovu ("KPV LV"), materiāliem un tikai pēc tam atkārtoti sanākt uz sēdi, lai lemtu par viņa izdošanu.

Jaunās konservatīvas partijas (JKP) frakcijas vadītāja Juta Strīķe žurnālistiem norādīja, ka pieņemts lēmums par deputātu iepazīšanos ar krimināllietas materiāliem. Tam dotas divas nedēļas. Līdz ar to jautājumu par Zakatistova izdošanu komisija skatīšot 5. jūnijā, norādīja Strīķe.

Atbildot uz komisijas deputātu jautājumiem, Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Māris Urbāns skaidroja, ka nevar sniegt precīzu informāciju par kriminālprocesa virzības termiņiem.

"Viens ir saplānot izmeklēšanas darbības, cita lieta ir, kā veicas ar to realizēšanu," pauda prokurors, norādot jautājuma autorei Jutai Strīķei (JKP), ka viņa kā bijusī izmeklēšanas iestādes darbiniece to noteikti zina. Prokurors apstiprināja, ka pēc apsūdzības celšanas viņš veiks papildu izmeklēšanas darbības.

Prokurors arī pauda, ka apstākļi ir pietiekami skaidri, un tie norādīti arī Saeimai. Runa ir par papildu pierādījumu iegūšanu, nevis jaunu apstākļu noskaidrošanu, paskaidroja Urbāns. "Apstāklis, ka jāveic kāda izmeklēšana darbība, nav pamats lietas atgriešanai izmeklēšanas iestādei," paskaidroja prokurors, pamatojot savu atbildi ar Kriminālprocesa likumu.

Vaicāts, vai uz viņu tiek izdarīts spiediens vai ietekmēta viņa neatkarība, prokurors atbildēja noliedzoši. "No prokuratūras vadības noteikti nē. Ja mēs runājam par psiholoģisku spiedienu, tad pastāv, bet sīkāk nekomentēšu," izteicās prokurors.

Runājot par Saeimas deputāta Jura Juraša (JKP) krimināllietu par valsts noslēpuma izpaušanu, prokurors parlamentāriešiem uzsvēra, ka nekad nav teicis, ka šo krimināllietu pēc apsūdzības celšanas nodos tiesai tuvāko nedēļu laikā. Tāpat viņš pieļāva, ka Saeimas deputātu rīcībā nav visas informācijas par prokuratūras komunikāciju ar pašu Jurašu un viņa aizstāvjiem. Urbāns uzsvēra, ka attiecībā uz Juraša kriminālprocesu nenotiek vilcināšana.

Pārējā sēdes daļa šajā jautājumā bija slēgta, lai komisijas deputāti varētu iepazīties ar lietas materiāliem.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) marta beigās nosūtījis krimināllietas materiālus Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret uzņēmēju Viesturu Tamužu un Saeimas deputātu Zakatistovu. Attiecībā uz uzņēmēju Tamužu prokurors jau aprīļa sākumā pieņēma lēmumu par viņa saukšanu pie kriminālatbildības, bet mazliet vēlāk vērsās arī Saeimā, lūdzot kriminālvajāšanai izdot Zakatistovu.

Kriminālprocesā sākts process arī piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskai personai.

KNAB ieskatā Tamužs un Zakatistovs vienojušies par naudas izkrāpšanu no kompānijas "Eco Baltia", kurā Tamužs ir padomes priekšsēdētājs.

Tamužs maldinājis uzņēmuma amatpersonas par Zakatistova konsultāciju nepieciešamību. KNAB kriminālprocesā secinājis, ka par līgumos noteiktajām konsultācijām samaksāti 26 620 eiro, taču patiesībā šādas konsultācijas nemaz nav sniegtas.

Pats Zakatistovs jau iepriekš žurnālistiem paudis, ka noliedz jebkādu vainu, kā arī skaidrojis, ka viņš Tamuža uzdevumā pētījis atkritumu biznesu Eiropā – izstrādājis pētījumu par atkritumu apsaimniekošanu visās Eiropas galvaspilsētās.

Savukārt attiecībā uz kriminālprocesu par partijas "KPV LV" iespējamu nelikumīgu finansēšanu, ko joprojām izmeklē KNAB, Zakatistovs norādīja, ka, cik viņam saprotams, šajā kriminālprocesā viņam nav piemērots nekāds kriminālprocesuāls statuss.

Tamužs, atbildot uz jautājumu, atsaucās uz saviem advokātiem, un pauda, ka pret viņu vairs nav lietas par korupciju. "Mēs ar savu stāstu esam izdalīti no tā lielā stāsta ārā," pauda uzņēmējs, vienlaikus gan bilstot, ka patiesībā šis jautājums ir adresējams KNAB vai prokuroram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!