Foto: LETA

Vairāki opozīcijā esoši deputāti vērsušies pie Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Arvila Ašeradena (JV) ar lūgumu sasaukt ārkārtas komisijas sēdi saistībā ar Latvijas Universitātes (LU) rektora vēlēšanu jautājumu.

Opozicionāri – Evija Papule (S), pie frakcijām nepiederošā Linda Liepiņa, Ivans Ribakovs (S), Vjačeslavs Dombrovskis (S), Ļubova Švecova (S) un Boriss Cilevičs (S) – aicina Izglītības komisijas vadītāju Ašeradenu neatliekami sasaukt ārkārtas komisijas sēdi vēl pirms LU rektora vēlēšanu jautājuma izskatīšanas valdībā .

Kā norāda deputāti, LU rektora ievēlēšanas process ir kļuvis par politiķu interešu objektu, par ko liecina Saeimas deputātu, tostarp frakcijas līderu, izteikumi presē. "Līdz ar to jautājums vairs nevar tikt uzskatīts tikai par juridisku aspektu un uzskatu sadursmi, bet gan par, iespējams, jau tiešu politisku ietekmēšanu, arī nerespektējot augstskolu autonomiju un akadēmisko brīvību," raksta parlamentārieši.

Ziņots, Ministru kabinets (MK) otrdien, 20. augustā, lēma atlikt jautājumu par Indriķa Muižnieka neapstiprināšanu LU rektora amatā. Vairāki ministri un Valsts kancelejas (VK) Juridiskais departaments aicināja Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) turpināt uzlabot rīkojuma projektu par Muižnieka neapstiprināšanu augstajā amatā.

Pēc garām un plašām debatēm ministri lēma, ka ir jāturpina darbs pie rīkojuma projekta, lai tas būtu tiesisks. Vairāki ministri norādīja uz VK Juridiskā departamenta sagatavotu atzinumu. Tajā secināts, ka pēc valdībā iesniegtā IZM rīkojuma projekta, nav ne tikai iespējams pārliecināties par to, ka konstatētie pārkāpumi ietekmēja vēlēšanu iznākumu, bet arī par to, ka vēlēšanu rezultāts neatspoguļo vēlētāju patieso gribu.

Jau ziņots, ka pirmo balsojumu LU rektora vēlēšanās pavadīja skandāls un pretrunīgi vērtējumi. 24. maijā LU Satversmes sapulcē Muižnieks savāca 141 balsi, bet 143 nobalsoja pret viņu. Muižnieka pasludināšana par ievēlētu pie šāda balsu sadalījuma raisīja neizpratni daļā sabiedrības. Pēc tam tika rīkots atkārtots balsojums, kurā uzvarēja Muižnieks.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) iepriekš informēja, ka viņas rekomendācija valdībai būs neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā, bet gala lēmuma pieņemšana tiks atstāta valdības ziņā, kurai tikšot nodots Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) atzinums par konstatētajiem pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!