Foto: LETA

Mediju grupas "All Media Baltics" lēmums mainīt Latvijas Neatkarīgās televīzijas (LNT) formātu varētu būt pretrunā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, norādīja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājas vietnieks Ivars Āboliņš.

Āboliņš skaidroja, ka uzņēmums "All Media Baltics" nav iesniedzis NEPLP nekādus dokumentus par saviem nākotnes plāniem. "7. novembrī bijām aicinājuši uzņēmuma vadību uz tikšanos, lai pārrunātu tā nākotnes plānus un situāciju, taču 6. novembra pēcpusdienā "All Media Baltics" informēja, ka uz to neieradīsies," pastāstīja NEPLP pārstāvis.

Lai arī patlaban NEPLP rīcībā nav nekādas oficiālas informācijas par "All Media Baltics" plāniem, taču, reaģējot uz publiski izskanējušo informāciju, pirmšķietami var teikt, ka iecerētā formāta maiņa neatbilst Latvijas likumiem, sacīja Āboliņš.

Viņš skaidroja, ka Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 24.panta trešā daļa skaidri nosaka, ka programmu formāts nav maināms. "NEPLP Apraides atļaujā apstiprinātā LNT saturiskā un tematiskā ievirze ir vispārēja un nekādā gadījumā nav maināma uz šauru nišas formātu, kas paredzēts kādai specifiskai auditorijai, kā izskanējis publiskajā telpā," uzsvēra Āboliņš.

"Latvijā veidots saturs neapšaubāmi ir viena no NEPLP prioritātēm. Esošā LNT Apraides atļauja paredz, ka vismaz 4% nedēļas raidlaika LNT ēterā jābūt ziņām," piebilda NEPLP loceklis.

NEPLP cer, ka notikušais ir pārpratums un "All Media Baltics" vadība rīkosies atbilstoši Latvijas likumiem.

Savukārt "All Media Baltics" paziņojumā medijiem uzsver, ka visas savas darbības veic saskaņā ar normatīvajiem aktiem. Uzņēmuma vadība labprāt iepazīstinās Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi ne vien ar plānotajām izmaiņām kanālos, bet arī kopējo mediju grupas attīstības stratēģiju.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem Latvijā grozījumi apraides licencē ir jāiesniedz vismaz 20 darba dienas pirms izmaiņu veikšanas, savukārt jauna licence jāpiesaka mēnesi iepriekš. "All Media Baltics" atbilstošos termiņos iesniegs dokumentus Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē, teikts paziņojumā medijiem.

Tikmēr Kultūras ministrija (KM) piektdien paziņoja, ka ir vērsusies pie NEPLP ar lūgumu sniegt vērtējumu, kā telekanālu TV3 un LNT ziņu dienestu saplūšana ietekmēs viedokļu daudzveidību elektronisko mediju telpā, aģentūru LETA informēja ministrijā.

KM aicinājusi NEPLP skaidrot, kā padome plāno rīkoties, lai nodrošinātu Latvijas interesēm atbilstošu elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu politiku, kā arī sniegt vērtējumu iespējamām izmaiņām LNT apraides atļaujas darbības pamatnosacījumos un iespējamās programmas formāta izmaiņām apraides atļaujas darbības laikā.

Savukārt Latvijas Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektora Andra Ķēniņa ieskatā lēmums par LNT reorganizāciju ir atbildīga rīcība, jo tiek meklēts risinājums vietējā satura proporcijas saglabāšanai. Tas atbilstot labas mediju pārvaldības principiem, jo fokusējas un daudzveidīgas auditorijas pieprasījumu. Tāpat lēmums ir saskaņā ar digitālā laikmeta tendencēm un tas ļauj radīt analītisku un kvalitatīvu vietējo saturu.

"Latvijas mediju tirgū "All Media Baltics" ir nozīmīgs spēlētājs – mediju grupas radītais saturs ir plaši patērēts valsts iedzīvotāju vidū. Lai gadu gaitā iegūto auditoriju nepazaudētu, ir nepieciešams sekot līdzi skatītāju pieprasījumam un paradumiem," sacīja Ķēniņš.

Kritisku attieksmi pret LNT reorganizāciju ir paudusi Nacionālā apvienība (NA), kuras ieskatā tas rada riskus informatīvās telpas drošībai. Tādēļ NA Saeimas frakcija plāno aicināt "All Media Baltics" vadību uz sarunu. "Šis lēmums var radīt riskus Latvijas informatīvajai telpai, jo laikā, kad Krievija naidīgas propagandas kanālu stiprināšanā iegulda arvien lielākus līdzekļus, Latvijā ziņu platformu skaits samazinās par trešdaļu", pausts NA paziņojumā.

Arī Eiroparlamenta deputāte Dace Melnbārde (NA): "ir vairākas atbildes, bet daži būtiski jautājumi paliek: vai uzņēmuma pārgrupēšana nozīmē gatavošanu pārdošanai un vai digitālais saturs būs maksas pakalpojums? Vai izdosies un ir patiesa vēlme Latvijas mediju telpā saglabāt LNT ziņu žurnālistu kompetenci?"

"Spēcīga mediju vide ir demokrātijas pastāvēšanas priekšnoteikums. Izprotot to, ka mediji nav vienkārši bizness, bet tiem ir īpaša vērtība, nozīme un loma sabiedrībā, aicinu komerciālo televīziju tirgus līderi mediju grupu "All Media Latvia" apzināties savu nozīmīgo lomu Latvijas mediju tirgū un nodrošināt šodien iezīmētās vīzijas pilnvērtīgu īstenošanu, tik tiešām stiprinot un palielinot ziņu satura apjomu TV3 un digitālajās platformās, kā arī īpaši uzrunājot jaunākās auditorijas. Kā arī apsvērt risinājumus medija iekšējās redakcionālās daudzveidības saglabāšanā, turpinot nodrošināt interesantu, kvalitatīvu un pieejamu saturu dažādām sabiedrības grupām," sacījusi Melbārde.

"Delfi" jau ziņoja, ka pēc vairāk nekā 20 gadiem ēterā savu darbību esošajā formātā izbeigs televīzijas kanāls LNT. To ekskluzīvā intervijā portālam "Delfi" apstiprinājis mediju grupas "All Media Baltics" vadītājs Kristians Antings. Vienlaikus būtiski stiprināts un attīstīts tikšot kanāls TV3.

"Mēs stiprināsim "TV3", uz to pārnesot daļu esošo "LNT" ziņu raidījumu. Līdz ar to rīta ziņu programmu, kuru tagad var redzēt "LNT", no nākamā gada janvāra varēs vērot "TV3". Iemesls ziņu raidījumu pārnesei ir vienkāršs – "TV3" ir mūsu lielākais kanāls ar visplašāko auditoriju, un ziņas ir ļoti svarīgs elements mūsu uzņēmuma nākotnes plānos," skaidroja Antigs.

"Mēs abas redakcijas, kas ilgus gadus strādājušas neatkarīgi viena no otras, apvienosim vienā centralizētā redakcijā, kas spēj radīt ziņas dažādām platformām – gan lineārajai televīzijai, gan digitālajai pasaulei. Tas prasa jaunas prasmes, jaunus talantus un arī jaunus cilvēkus. Līdz ar to gaidāms neliels "TV3" un "LNT" ziņu veidotāju skaita samazinājums," viņš sacīja.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka no nākamā gada vairs nebūs LNT ziņu raidījuma "Top 10", taču joprojām būs vērojami tādi LNT raidījumi kā "900 sekundes" un "Degpunktā".

Plānots, ka pēc reorganizācijas jaunajā platformā darba dienās plkst.6 būs skatāms raidījums "900 sekundes", plkst.18 sekos "TV3 ziņas īsumā", plkst.19.10 tiks pārraidīts raidījums "Bez Tabu", plkst.20 - "TV3 ziņas", plkst.20.35 - raidījums "Degpunktā", bet dienas ziņu pārraides noslēgs "Sporta ziņas" plkst.20.55 un "Laika ziņas" plkst.20.58. Savukārt sestdienās plkst.20 skatītājiem tiks piedāvāts raidījums "TV3 ziņas Sestdienā", kamēr svētdienās, kā ierasts plkst.19.10, skatītāji varēs vērot raidījumu "Nekā personīga", bet plkst.20 - "TV3 ziņas Svētdienā".

Tāpat, pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, saistībā ar reorganizāciju plānots atlaist apmēram 30 darbinieku.

Jau vēstīts, ka 2017.gada 18.oktobrī tika noslēgts darījums, kura rezultātā starptautisks aktīvu pārvaldīšanas uzņēmums "Providence Equity Partners" iegādājās Zviedrijas mediju grupas "MTG" biznesu Baltijā. Mediju grupa nodrošina televīzijas kanālu TV3, LNT, TV6, "Kanāls2", radio "Star FM", Latvijas video portāla "TVPlay", ziņu un izklaides portāla "Skaties.lv", "TVPlay Home" satelīttelevīzijas un "SmartAD" darbību Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!